Romania are nevoie de un alt imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) doar daca statul nu isi face "curatenie in casa" si este obligat sa atraga fonduri pentru cheltuielile de consum, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu.

"De ce a fost nevoie de creditul de la FMI? Statul, atunci cand a liberalizat contul de capital, a facut urmatorul contract cu societatea (...): cand vrei sa vinzi valuta, iti asigur ca va fi cumparata la acel curs si invers. Asta a insemnat contractul statului cu societatea. Cand a intervenit criza, ca sa nu introduca un risc de deprecierea fantastica (...), BNR a spus urmatorul lucru: «eu am nevoie de un buffer. Eu nu pot sa tin cursul la niste limite rezonabile daca nu am acum un buffer. Nu am o rezerva mai mare»", a spus Pascariu, citat de Mediafax.

Intrebat daca este necesar un nou imprumut de la FMI, Pascariu a spus: "Nu, bineinteles ca nu. Doar daca statul nu isi face curatenie in casa si are nevoie de bani de consum".

El a explicat ca banii de la FMI au intrat in rezerva bancii centrale, ca fond de rezerva, dar o parte din sumele primite de la FMI si UE au fost directionate catre plata salariilor si a pensiilor, ceea ce "reprezinta o problema".

Mai mult, Doru Lionachescu, managing partner Capital Parteners, considera ca singurii perdanti ai actualei crize sunt cei din generatiile viitoare intrucat statele s-au indatorat pentru a salva bancile.

"Si Romania si peste tot daca ne uitam perdantii nu sunt generatiile actuale. Au venit state, au pompat masiv, si-au creat deficit si i-au salvat pe actionari. Si pe management si pe board, pe toti i-a salvat. Dar cu ce pret?", a spus Lionachescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu FMI.

"Propunerea mea catre dumneavoastra este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu care dumneavoastra si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene. Este necesara crearea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", i-a spus Basescu sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Romania are in derulare, din prima parte a anului trecut, un acord pe doi ani cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD pentru imprumuturi externe in valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Contributia Uniunii Europene la acest acord se ridica la 5 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 2,5 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Sursa foto: Agerpres


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Republica Moldova ar putea lua o pauza in colaborarea cu FMI