Moneda natioana s-a depreciat usor in prima parte a sedintei, pe volume reduse de tranzactionare, astfel ca referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,69 bani, la 4,2463 lei/euro.

Banca centrala a fisat in sesiunea de miercuri un curs oficial de 4,2394 lei/euro.

Pe de alta parte, leul s-a apreciat in raport cu moneda americana, iar BNR a publicat o referinta de 3,2476 lei/dolar, in coborare cu bani fata de cea din sesiunea anteriora, de 3,2687 lei/dolar.

Dolarul s-a depreciat semnificativ fata de euro, dupa ce Spania a anuntat ca a vandut obligatiuni cu scadenta la 10 si 30 de ani, in valoare de patru miliarde de euro, beneficiind de o cerere solida si de randamente mai mici decat cele stabilite la ultima licitatie.

Cotatiile monedei nationale au fost stabile in prima ora de tranzactionare de joi, cu o usoara tendinta de crestere, astfel ca paritatea a oscilat in jurul nivelului de 4,2450 lei/euro, in contextul in care nici pe valutele din regiune nu se vedea un interes ridicat la tranzactionare.

Pana la jumatatea sedintei, cursul a mai urcat usor, iar cu putin inainte de ora 13:00, euro era cotat la 4,2450 - 4,2480 lei. Valutele din regiunea au consemnat si ele variatii nesemnificative in raport cu euro, cu o timida tendinta de depreciere.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru scadente pe termen scurt s-au mentinut la un nivel foarte redus, pe fondul surplusului de lichiditate din piata interbancara, dealerii estimand ca acestea vor ramane scazute pana la finalul perioadei de rezerva, in conditiile in care BNR nu va interveni.

Astfel, pentru depozitele cu scadenta la o zi dobanzile au coborat de la 2,19 - 2,69% la 2,14 - 2,64%, iar randamentele pentru plasamentele la o saptamana se situau la 3,11 - 3,61%, nesemnificativ mai sus fata de nivelul din sesiunea precedenta, de 3,02 - 3,52%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate