Bancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei, a declarat presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu.

"Cand am spus bancilor sa le dea clientilor dobanzi ca la creditele noi, in conditii de piata, au strambat din nas. Probabil ca si-au facut calculul ca vor pierde mai putini bani pentru ca nu se asteapta ca foarte multi clienti sa-i dea in judecata", a spus Chiritoiu, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Chiritoiu, bancile mizeaza pe faptul ca Romania nu are un sistem de drept anglo-saxon in care o decizie in favoarea clientilor sa devina izvor de drept, iar la o practica unitara se poate ajunge in cativa ani dupa ce procesele sunt solutionate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, bancile nu vor fi obligate sa aplice conditiile castigate de un client in instanta pentru restul clientilor cu care se afla sau nu in judecata.

Presedintele Consiliului Concurentei a aratat ca este posibil ca bancile sa incerce sa puna bariere administrative in operatiunile de refinantare mai ales utilizand prevederea din Ordonanta 50 referitoare la comisionul unic aplicat pentru serviciile solicitate de clienti.

"Am auzit de cazuri in care bancile cer foarte multi bani pentru o simpla scrisoare privind soldul", a spus Chiritoiu.

Oficialul CC a precizat ca institutia va monitoriza in perioada urmatoare toate practicile bancare, dar nu a dorit sa comenteze daca practica unitara a bancilor privind modul de aplicare al OUG 50 ar putea reprezinta o incalcare a principiilor concurentiale.

Chiritoiu a spus ca nu poate face "speculatii" despre eventuale verificari, dar a asigurat ca cel putin la nivelul Consiliului Concurentei se va face o analiza privind aplicarea prevederilor OUG 50.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Aplicarea OUG nr. 50/2010 a declansat ample dispute la nivelul sistemului bancar, atat din cauza nemultumirilor bancherilor si clientilor, cat si a anumitor puncte neclare din legislatie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Platforma care compara preturile alimentelor a fost lansata