Milioane de romani care au credite cu dobanda variabila vor urmari incepand de astazi evolutia indicilor de referinta de pe pietele interbancare. Pe piata locala ponderea creditelor cu dobanda indexata la Libor este scazuta, majoritatea dobanzilor fiind legate la Euribor si Robor.
Oamenii trebuie sa se mobilizeze si sa fie mai preocupati de evolutia indicilor Robor si Euribor, sustine Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, mai ales in contextul in care incepand de astazi toate dobanzile variabile o sa fie indexate la acesti indici. Practic, orice evolutie in sus sau in jos la nivelul Robor sau Euribor va conduce la o modificare in acelasi sens a dobanzii pe care clientii bancilor o platesc.

In trecut, clientii bancilor care aveau imprumuturi in euro - adica marea majoritate a debitorilor de pe piata locala - erau foarte atenti la evolutia cursului de schimb, dar nu dadeau atentie evolutiei indicelui Euribor. Clientii care aveau imprumuturi in lei erau incantati ca nu trebuie sa suporte riscul de curs de schimb si cu atat mai putin dadeau importanta evolutiilor inregistrate de Robor pe piata interbancara.

Banca Nationala va fi cea care va dicta evolutia ROBOR

"Evolutia Robor depinde foarte mult de ce va face Banca Nationala a Romaniei. In functie de politica de sterilizare de lichiditate pe care o are, BNR poate duce piata la dobanzi mai mici sau mai mari. Daca vrem sa vedem dobanzi in scadere este important ca si dobanda de politica monetara sa scada", subiliniaza directorul de investitii al Eureko Pensii.

Radu Craciun (foto stanga) adauga ca o asemenea miscare de coborare a dobanzilor nu se va vedea de la o saptamana la alta, fiind un proces mai degraba de durata.

"Pentru piata locala, nu ne asteptam la cresteri ale dobanzii de politica monetara in scenariul de baza, dar consideram ca dobanzile din piata se vor plasa peste 6,25% pana la sfarsitul anului - jumatatea lui 2011. Avem in vedere o inflatie mai mare, care va determina piata sa ceara dobanzi mai mari", explica Rozalia Pal (foto sus), economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Rozalia Pal estimeaza pentru sfarsitul lui 2010 ca indicele ROBOR 1M se va situa la 6,8% - 7%, iar ratele pentru una pana la 3 luni vor fi de 6,5% - 7%. Dobanzile ar urma sa intre pe un trend descendent abia spre finalul anului 2011. "Treptat, dobanda de politica monetara va cobori insa catre 5% la finalul lui 2011, cand estimam ca si dobanzile din piata interbancara se vor alinia aproape de acest nivel, la 4,6% - 5,1%", considera economistul UniCredit.

Analistul Dragos Cabat considera ca BNR trebuie sa mentina nivelul actual al dobanzii de politica monetara, de 6,25%, din cauza presiunilor inflationiste. "Desi pana acum preturile nu au crescut semnificativ din cauza majorarii TVA, mai devreme sau mai tarziu ele tot o sa creasca. In plus, nu poti sa stai cu dobanda real negativa daca inflatia ajunge spre 8%", afirma Cabat. In sens opus fata de ceilalti analisti, el sustine ca banca centrala poate majora dobanda cheie chiar spre 7% - 7,25%.

EURIBOR se afla la minimul record, urmeaza cresteri


UniCredit estimeaza ca Banca Centrala Europeana va mentine dobanda de referinta la 1% pana la finalul lui 2010, adica inca un an si trei luni, dupa care este posibil sa asistam la cresteri. "Estimam ca indicele Euribor va urca putin, pana la 1,1% in iunie 2011 si pana la 1,25% la sfarsitului anului viitor", sustine Rozalia Pal.

Dragos Cabat (foto dreapta) considera ca Euribor nu poate scadea mai jos decat acum (sub 1%), iar pe termen de circa 3 ani de zile estimeaza ca va ajunge la 3,5% - 4% - 4,5%, insa cresterea va fi una graduala.

Ieri a fost ultima zi pe care bancile o aveau la dispozitie pentru a le prezenta clientilor actele aditionale la contracte prin care le prezentau o formula transparenta de calcul a dobanzii, conform OUG 50/2010. Insa, bancile nu doresc sa schimbe vechea dobanda de referinta cu indicele Robor, Euribor sau Libor, ci vor sa isi pastreze costul total prin introducerea unei noi marje fize in contract.

Din punct de vedere al dobanzilor, conform cu OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri