Una din doua IMM-uri europene a apelat deja la o operatiune de leasing, ţnchiriere sau descoperire de cont pentru finantarea afacerilor. ╬n Germania, peste 70% din firmele mici si mijlocii prefera leasingul sau ţnchirierea pentru achizitionarea masinilor si utilajelor. ╬n RomÔnia, principala sursa de finantare a afacerii este constituita de fondurile proprii. Diferentele apar ţn principal din cauza insuficientei dezvoltari a sectorului de servicii financiare dedicate IMM-urilor.

Spre deosebire de Occident, unde serviciile oferite IMM-urilor cunosc o dezvoltare deosebita, avÔnd ţn vedere ca se adreseaza unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, ţn RomÔnia bancile au preferat mai degraba o politica prudentiala. Se porneste de la ideea ca afacerile mici presupun riscuri mari si garantii reduse, astfel ţncÔt pachetele de credite pentru IMM-uri erau, pÔna ţn urma cu unu-doi ani, o raritate ţn RomÔnia. ╬n ultima vreme ţnsa, au aparut o serie de banci care ofera astfel de servicii, printre care se remarca Banca Transilvania, Raiffeissen, CEC sau Finansbank.

Varianta occidentala

Un studiu realizat de Directia Generala pentru ╬ntreprinderi si Industrie a Comisiei Europene pe un esantion de 3.047 de manageri arata ca aproximativ jumatate din firmele mici si mijlocii din vechile state ale UE au apelat deja la sistemul de leasing, la ţnchiriere si descoperire de cont pentru finantarea investitiilor. 45% din IMM-urile vestice au utilizat credite cu termene de peste trei ani, ţn vreme ce 31% au optat pentru credite pe termen scurt. Doar 6% din IMM-uri au accesat fondurile de capital de risc, ţn timp ce ţn RomÔnia ponderea surselor de finantare atrase din piata de capital este practic nesemnificativa. Dupa nemti, preferinta cea mai mare pentru leasing sau ţnchiriere apare la IMM-urile din Austria (65%) si din Suedia (63%).

Bancile ramÔn totusi sursa cel mai des folosita pentru obtinerea de finantari, ţn conditiile ţn care aproape opt din zece IMM-uri europene au apelat la credite bancare. Doar una din zece firme a optat pentru institutiile publice de sprijinire a investitiilor. ╬n Irlanda si Austria, procentul IMM-urilor care utilizeaza bancile pentru finantari este de 91%, respectiv 92%. ╬n Finlanda, doar jumatate din companii au contractat ţmprumuturi bancare. Pe sectoare de activitate, serviciile apeleaza cel mai putin la banci, ţn timp ce companiile care opereaza ţn sectorul industrial folosesc cel mai des ţmprumuturile bancare.

Birocratie si in Vest

Si europenii se plÔng de ţnrautatirea conditiilor de creditare. 42% considera ca ţn prezent este mai greu sa contractezi un ţmprumut, principalul motiv fiind volumul crescut de informatii pe care le cer bancile. De birocratie se plÔng 59% din IMM-uri. Alte aspecte negative ţn obtinerea unui ţmprumut sunt legate de procedurile de acordare prea lungi, solicitarea unor garantii complicate si ratele ridicate ale dobÔnzilor. 60% din manageri spun ca reducerea dobÔnzilor i-ar ţncuraja sa recurga la credite. De remarcat ţnsa ca doar 14% din managerii chestionati considera ca accesul facil la finantare este esential pentru firma pe care o conduc. Cea mai mica valoare se ţnregistreaza ţn Franta (6%), ţn vreme ce italienii acorda cea mai mare importanta acestui aspect ţn dezvoltarea afacerilor.

La noi, resurse proprii

Desi ţnca la mare distanta de statisticile europene, schimbarile pozitive de structura ţncep sa se faca simtite si ţn RomÔnia. Resursele proprii ramÔn principala sursa de finantare a proiectelor de investitii, dar importanta ţmprumuturilor bancare a crescut ţn 2004, potrivit unui studiu realizat de Agentia Nationala pentru ╬ntreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Se remarca, de asemenea, utilizarea unor portofolii mai diversificate de surse de finantare, desi structura acestora este mult diferita de la un sector la altul de activitate. Cu toate ca sunt gratis, sursele din asistenta financiara neram-bursabila (alocatii bugetare si granturi ale UE) se situeaza abia pe locul trei ţn preferintele IMM-urilor.
La nivelul anului 2004, indiferent de categoria de marime, firmele foloseau aproape ţn egala masura, pentru finantarea afacerilor, atÔt resurse proprii, cÔt si ţmprumuturi bancare. Diferentele ţnregistrate la acest capitol de catre microţntreprinderi fata de firmele mici, respectiv fata de cele mijlocii sunt de cÔteva procente. ╬n schimb, accesarea fondurilor publice si a asistentei financiare nerambursabile este mai ridicata ţn cazul firmelor mijlocii (3,5%, respectiv 6,2%) fata de microţntreprinderi (0,8%, respectiv 3,7%).

Hotelierii nu iubesc creditele

Toate IMM-urile din sectorul Hoteluri si Restaurante au folosit resurse proprii pentru finantarea proiectelor de investitii. Din acestea, 13,1% au apelat si la credite bancare, ţn vreme ce doar 3% au reusit sa atraga fonduri europene. ╬n Agricultura, procentul celor care se bazeaza pe autofinantare este de 51,7%. IMM-urile din Comert folosesc ţn cea mai mare masura creditele bancare (59,1%), urmate la mica distanta de sectorul Transporturi si Comunicatii (51,7%) si de Agricultura (46,8%). Firmele din Agricultura apeleaza cel mai mult la programele de asistenta financiara sustinute de UE. Astfel, 26,6% din IMM-urile din Agricultura ţsi propun sa apeleze la aceasta sursa de finantare a investitiilor, ţn timp ce doar 0,6% din IMM-urile din Comert au aceasta intentie. Explicatia ponderii reduse a acestei surse ţn portofoliul de finantare a investitiilor din Comert este data, de fapt, de neeligibilitatea sectorului pentru asistenta financiara nerambursabila.

Efecte benefice

Dezvoltarea pietei de leasing nu a ţntÔrziat sa-si arate efectele benefice. Ponderea IMM-urilor din Transporturi ţn totalul firmelor mici si mijlocii care activeaza ţn RomÔnia a crescut de la 3,9% ţn 2003 la 6,2% ţn 2004. Specialistii ANIMMC considera ca atractivitatea acestui sector pentru noii ţntreprinzatori este strÔns legata de dezvoltarea leasingului la mijloacele de transport, o forma de finantare mult mai abordabila si mai facila pentru micii ţntreprinzatori ţn ultimii ani.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri