Una din doua IMM-uri europene a apelat deja la o operatiune de leasing, închiriere sau descoperire de cont pentru finantarea afacerilor. În Germania, peste 70% din firmele mici si mijlocii prefera leasingul sau închirierea pentru achizitionarea masinilor si utilajelor. În România, principala sursa de finantare a afacerii este constituita de fondurile proprii. Diferentele apar în principal din cauza insuficientei dezvoltari a sectorului de servicii financiare dedicate IMM-urilor.

Spre deosebire de Occident, unde serviciile oferite IMM-urilor cunosc o dezvoltare deosebita, având în vedere ca se adreseaza unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, în România bancile au preferat mai degraba o politica prudentiala. Se porneste de la ideea ca afacerile mici presupun riscuri mari si garantii reduse, astfel încât pachetele de credite pentru IMM-uri erau, pâna în urma cu unu-doi ani, o raritate în România. În ultima vreme însa, au aparut o serie de banci care ofera astfel de servicii, printre care se remarca Banca Transilvania, Raiffeissen, CEC sau Finansbank.

Varianta occidentala

Un studiu realizat de Directia Generala pentru Întreprinderi si Industrie a Comisiei Europene pe un esantion de 3.047 de manageri arata ca aproximativ jumatate din firmele mici si mijlocii din vechile state ale UE au apelat deja la sistemul de leasing, la închiriere si descoperire de cont pentru finantarea investitiilor. 45% din IMM-urile vestice au utilizat credite cu termene de peste trei ani, în vreme ce 31% au optat pentru credite pe termen scurt. Doar 6% din IMM-uri au accesat fondurile de capital de risc, în timp ce în România ponderea surselor de finantare atrase din piata de capital este practic nesemnificativa. Dupa nemti, preferinta cea mai mare pentru leasing sau închiriere apare la IMM-urile din Austria (65%) si din Suedia (63%).

Bancile ramân totusi sursa cel mai des folosita pentru obtinerea de finantari, în conditiile în care aproape opt din zece IMM-uri europene au apelat la credite bancare. Doar una din zece firme a optat pentru institutiile publice de sprijinire a investitiilor. În Irlanda si Austria, procentul IMM-urilor care utilizeaza bancile pentru finantari este de 91%, respectiv 92%. În Finlanda, doar jumatate din companii au contractat împrumuturi bancare. Pe sectoare de activitate, serviciile apeleaza cel mai putin la banci, în timp ce companiile care opereaza în sectorul industrial folosesc cel mai des împrumuturile bancare.

Birocratie si in Vest

Si europenii se plâng de înrautatirea conditiilor de creditare. 42% considera ca în prezent este mai greu sa contractezi un împrumut, principalul motiv fiind volumul crescut de informatii pe care le cer bancile. De birocratie se plâng 59% din IMM-uri. Alte aspecte negative în obtinerea unui împrumut sunt legate de procedurile de acordare prea lungi, solicitarea unor garantii complicate si ratele ridicate ale dobânzilor. 60% din manageri spun ca reducerea dobânzilor i-ar încuraja sa recurga la credite. De remarcat însa ca doar 14% din managerii chestionati considera ca accesul facil la finantare este esential pentru firma pe care o conduc. Cea mai mica valoare se înregistreaza în Franta (6%), în vreme ce italienii acorda cea mai mare importanta acestui aspect în dezvoltarea afacerilor.

La noi, resurse proprii

Desi înca la mare distanta de statisticile europene, schimbarile pozitive de structura încep sa se faca simtite si în România. Resursele proprii ramân principala sursa de finantare a proiectelor de investitii, dar importanta împrumuturilor bancare a crescut în 2004, potrivit unui studiu realizat de Agentia Nationala pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Se remarca, de asemenea, utilizarea unor portofolii mai diversificate de surse de finantare, desi structura acestora este mult diferita de la un sector la altul de activitate. Cu toate ca sunt gratis, sursele din asistenta financiara neram-bursabila (alocatii bugetare si granturi ale UE) se situeaza abia pe locul trei în preferintele IMM-urilor.
La nivelul anului 2004, indiferent de categoria de marime, firmele foloseau aproape în egala masura, pentru finantarea afacerilor, atât resurse proprii, cât si împrumuturi bancare. Diferentele înregistrate la acest capitol de catre microîntreprinderi fata de firmele mici, respectiv fata de cele mijlocii sunt de câteva procente. În schimb, accesarea fondurilor publice si a asistentei financiare nerambursabile este mai ridicata în cazul firmelor mijlocii (3,5%, respectiv 6,2%) fata de microîntreprinderi (0,8%, respectiv 3,7%).

Hotelierii nu iubesc creditele

Toate IMM-urile din sectorul Hoteluri si Restaurante au folosit resurse proprii pentru finantarea proiectelor de investitii. Din acestea, 13,1% au apelat si la credite bancare, în vreme ce doar 3% au reusit sa atraga fonduri europene. În Agricultura, procentul celor care se bazeaza pe autofinantare este de 51,7%. IMM-urile din Comert folosesc în cea mai mare masura creditele bancare (59,1%), urmate la mica distanta de sectorul Transporturi si Comunicatii (51,7%) si de Agricultura (46,8%). Firmele din Agricultura apeleaza cel mai mult la programele de asistenta financiara sustinute de UE. Astfel, 26,6% din IMM-urile din Agricultura îsi propun sa apeleze la aceasta sursa de finantare a investitiilor, în timp ce doar 0,6% din IMM-urile din Comert au aceasta intentie. Explicatia ponderii reduse a acestei surse în portofoliul de finantare a investitiilor din Comert este data, de fapt, de neeligibilitatea sectorului pentru asistenta financiara nerambursabila.

Efecte benefice

Dezvoltarea pietei de leasing nu a întârziat sa-si arate efectele benefice. Ponderea IMM-urilor din Transporturi în totalul firmelor mici si mijlocii care activeaza în România a crescut de la 3,9% în 2003 la 6,2% în 2004. Specialistii ANIMMC considera ca atractivitatea acestui sector pentru noii întreprinzatori este strâns legata de dezvoltarea leasingului la mijloacele de transport, o forma de finantare mult mai abordabila si mai facila pentru micii întreprinzatori în ultimii ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
24 de predictii pentru anul viitor: Presa, instrument politic