Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor care fac parte din grupuri pe internet a trecut de 12.000 si continua sa creasca, insa acestia reprezinta deocamdata doar 0,28% din totalul persoanelor care au credite, potrivit Mediafax.
Luni a expirat termenul de 90 de zile pana la care bancile au fost obligate sa puna in practica OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei si sa instiinteze clientii cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementari.

Potrivit interpretarilor bancherilor, actele aditionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul a inca doua saptamani.

Mii de clienti s-au hotarat deja sa dea in judecata bancile, considerand ca acestea incalca prevederile OUG 50/2010, dar si unele reglementari mai vechi, si solicita de exemplu rambursarea comisionului de risc perceput pe perioada desfasurarii creditului, a banilor primiti de banca in urma modificarii abuzive a dobanzilor sau ca urmare a calcularii in mod gresit a dobanzii.

De exemplu, avocatul Gheorghe Piperea a semnat deja contracte de asistenta juridica cu 500 de clienti ai Volksbank si 530 de clienti ai BCR.

"In cazul celor doua banci exista intentia de a declansa procese, in care sa ii reprezint eu sau alte case de avocatura, manifestata din partea a 3.700 de clienti Volksbank si 1.000 de clienti ai BCR. In plus, exista circa 200 de clienti ai Raiffeisen care sunt pe punctul de a semna contracte cu mine", a spus Piperea.

Si avocatul Marius-Vicentiu Coltuc a afirmat ca a semnat deja contracte pentru a reprezenta circa 500 de clienti ai OTP Bank, Volksbank si BCR, si anticipeaza ca aproape toate persoanele care au refuzat semnarea actelor aditionale la contracte vor decide sa dea in judecata institutiile de credit.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, saptamana trecuta, ca bancile prefera sa mearga in instanta decat sa ofere dobanzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la imprumuturile noi pentru ca anticipeaza un numar relativ mic de clienti care se vor adresa justitiei.

In prezent, clienti ai 16 banci - Volksbank, BCR, Bancpost, BRD, Alpha Bank, OTP Bank, Raiffeisen, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, RBS Bank Romania, Credit Europe Bank, ING, CEC Bank, Millennium Bank si UniCredit Tiriac Bank - s-au organizat in grupuri pe yahoo pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor.

Avocatii sfatuiesc persoanele care au credite sa mearga la sucursalele de unde au contractat imprumuturile pentru a cere actele aditionale, chiar daca nu le semneaza, intrucat fara aceste documente nu vor putea sa faca sesizari la ANPC si nici sa introduca plangeri in instanta.

Potrivit datelor BNR, aproximativ 4,5 milioane de persoane au cel putin un credit, depasind numarul total de salariati. Ordonanta 50 vizeaza aproape 8 milioane de contracte de credit.

Grupurile pe internet infiintate de clientii bancilor reuneau luni 12.580 de persoane si cresc continuu. In dimineata zilei de luni, inca aproximativ 70 de persoane au devenit membri ai acestor grupuri.

In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri