Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a achitat despagubiri in valoare de 4,55 milioane de lei (peste 1 milion de euro) pana la data de 31 august 2010, in crestere de aproape 3 ori, fata de primele opt luni din 2009, cand au fost platiti 1,61 milioane de lei, a anuntat astazi FPVS.
Din despagubirile achitate in acest an, platile pentru daune materiale au fost de 1,84 milioane de lei, iar cele pentru vatamari corporale sau deces au cumulat 2,7 milioane de lei.

„FPVS are curacter social, actionand ca o plasa de siguranta pentru pagubitii din accidente rutiere care nu isi pot recupera prejudiciile in baza unei asigurari facultative sau pentru ca vinovatul nu este cunoscut ori nu este asigurat RCA. FPVS despagubeste persoanele vatamate dar aceste sume sunt recuperate cu dobanzi si alte costuri de la persoanele vinovate care aveau obligatia sa incheie o asigurare si nu a facut-o. Se desprinde o concluzie: este mai ieftin sa te asigurari decat sa mergi neasigurat”, a declarat presedintele FPVS, Ovidiu Ciobanu.

„Existenta FPVS nu inseamna ca cei care au obligatia de a se asigura RCA pot sa ignore aceasta obligatie, pentru ca in cazul in care provoaca accidente ei vor trebui sa restituie Fondului cheltuielile cu despagubirile platite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea si lichidarea daunelor si dobanda legala aferenta”, a mai spus el.

Numarul de cazuri avizate in 2009, in cazul carora s-au deschis dosare de dauna a fost 608, din care dupa tipul prejudiciului suferit de persoane vatamata, acestea au fost 440 pentru daune materiale si 168 pentru vatamari corporale sau deces. In funtie de vehiculul vinovat pentru producerea accidentului, in 603 cazuri acestea nu era asigurat RCA, iar 5 nu au fost identificate.

Anul 2008 - an in care au fost distribuite pentru prima data in sectiile de politie din toata tara materiale informative despre F.P.V.S. si s-au desfasurat primele programe de informare a personalului Politiei Rutiere depre conditiile in care Fondul acorda despagubiri - s-a incheiat cu un numar de 383 avizari din partea persoanelor pagubite. Astfle, cresterea a fost semnificativa in urmatorul an, 2009, cand s-au deschis 608 dosare de dauna.

O comparatie intre numarul de daune avizate in intervalul ianurie-august 2009 si perioada similara din anul 2010 scoate in evidenta o crestere cu inca 30%.

Termenul in care o persoana pagubita poate sa apeleze la FPVS este termenul general de prescriptie de 3 ani de la data accidentului.

Veniturile F.P.V.S. provin in principal din contributii ale companiilor care emit RCA pe teritoriul Romaniei. Asiguratorii RCA sunt obligati sa contribuie la Fond cu un procent din incasarile provenite din vanzarea Asigurarii obligatorii de Raspundere Civila Auto. Nivelul contributiei este de maxim 5% din primele RCA incasate, in prezent acesta fiind de 0,3%.
Nu pot beneficia de despagubire din partea Fondului persoanele care detineau la data producerii evenimentului rutier o asigurare faculativa, cum ar fi asigurarea CASCO, in baza careia au posibilitatea de recuperare a prejudiciului suferit. ( Principiul subsidiaritatii intervettiei Fondului).

Nu se acorda din Fond despagubiri pentru daunele provocate in una dintre urmatoarele situatii: accidente provocate de pietoni, biciclisti, carute sau orice alte vehicule care nu aveau obligatia legala de a incheia o asigurare RCA; masini gasite avariate in parcare; avariile au fost produse de: fenomene meteorologice, gropi, polei, mazga, pietre cazute de pe versanti, copaci daramati etc.

Asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii - F.P.V.S. a fost constituita in baza prevederilor art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este reglementat ca institutie juridica sub forma de asociatie profesionala a tuturor asiguratorilor care au dreptul sa practice pe teritoriul Romaniei asigurarea de raspundere civila auto - R.C.A.

Prin norme emise in aplicarea legii, CSA a reglementat atributiile FPVS, modalitatea de constituire a veniturilor Fondului, procedurile de plata a despagubirilor si alte aspecte referitoare la activitatea acestuia. Astfel, FPVS, ca asociatie cont de asiguratorii care emit RCA, se afla sub controlul si supravegherea CSA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri