Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurarile de viata au depasit 8 milioane de lei, in primul semestru din acest an, fiind impulsionate de cresterea cu 25%, in aceeasi perioada, a subscrierilor pe segmentul unit-linked, conform raportarilor transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de catre societatile de asigurare autorizate.
Astfel, pentru asigurarile de viata au fost subscrise prime brute in valoare de circa 828,8 milioane de lei, reprezentand 19,07% din volumul total de prime brute subscrise pentru cele doua categorii de asigurari - de viata si generale - in crestere nominala cu 6,13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din punct de vedere al structurii pe clase, subscrierile aferente clasei 1( asigurari traditionale) si clasei 3 (asigurari legate de fonduri de investitii) - detineau impreuna o valoare de 810,4 milioane de lei, reprezentand 97,79% din totalul primelor brute subscrise in acest sector.

Primele aferente clasei 1 au scazut in perioada de analiza cu 3,62%, iar primele subscrise pe clasa 3 (unit-linked) au inregistrat o crestere nominala de 25,33%, fata de aceeasi perioada a anului 2009.

Cresteri semnificative au inregistrat asigurarile de sanatate (clasa B2) cu 73,20% si asigurarile de accidente ( clasa B1) cu 18,36%, arata CSA.

Conform contractelor de asigurari de viata, asiguratorii au raportat la sfarsitul lunii iunie indemnizatii brute, rascumparari totale, partiale si maturitati, in suma de 324,2 milioane de lei (in scadere cu 9,54% fata de iunie 2009). Ponderea acestor sume reprezenta 12,10% din volumul total al platilor inregistrate la cele doua sectoare de asigurare.

Analizand structura platilor efectuate pe clase de asigurare, clasa 1, detine ponderea cea mai mare (59,15%), inregistrand o scadere cu 3,67%. Din totalul sumelor platite pentru aceasta clasa (191,7 milioane de lei), un procent de 39,42% il reprezentau sumele platite pentru rascumparari (totale si partiale).

SURSA: CSA

Asigurarile de viata legate de fonduri de investitii detineau o pondere de 40,42% in totalul sumelor platite de asiguratori, inregistrand o scadere cu 17,02% fata de perioada similara a anului 2009. Pentru clasa 3 (asigurari de fonduri de investitii), sumele platite pentru rascumparari au reprezentat 90,19% din totalul platilor efectuate.

Volumul total al primelor brute subscrise in primele 6 luni ale anului 2010 pentru asigurari generale si asigurari de viata a fost de 4,3 miliarde de lei, in scadere nominala cu 4,58% fata de perioada similara a anului 2009.

Volumul indemnizatiilor brute platite pentru cele doua categorii de asigurari era de 2,6 miliarde de lei, inregistrand o scadere nominala cu 9,90% fata de sfarsitul lunii iunie din 2009.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni a primelor brute subscrise pentru cele doua categorii de asigurari (de viata si generale), orasul Bucuresti si judetul Ilfov se situeaza pe primul loc, cu o suma de 2,1 miliarde de lei, reprezentand 49,73% din volumul cumulat al primelor brute subscrise.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri