Moneda nationala a pierdut din castigul consemnat in debutul sedintei interbancare, cand paritatea a coborat pana la 4,25 lei/euro, si cotatiile au urcat peste 4,2550 lei/euro, aproape de nivelul din ziua precedenta, in conditiile in care entuziasmul jucatorilor s-a redus si pe pietele din regiune, scrie Mediafax.

In jurul orei 16:30, schimburile pe piata interbancara se realizau la 4,2560 - 4,2580 lei/euro, usor mai jos comparativ cu nivelul de la inchiderea sesiunii precedente, de 4,2580 - 4,2590 lei/euro.

Leul a deschis intr-o nota pozitiva, in ton cu evolutia valutelor din regiune, iar cotatiile au scazut pana la un minim de 4,2500 lei/euro.

Pana la jumatatea zilei, cotatiile din piata interbancara s-au mentinut usor peste 4,2500 lei/euro, iar la ora 13:00 euro era cotat la 4,2520 - 4,2525 lei.

In partea a doua a zilei, entuziasmul jucatorilor s-a diminaut treptat, iar cursul a revenit usor pe crestere, dar s-a mentinut sub nivelul din sesiunea anterioara.

Sentimentul favorabil de pe valutele din regiune, care a avut impact si asupra leului, are la baza avansul monedei unice in raport cu dolarul american, de aproape 1%.

Dolarul a atins, pe piata asiatica, minimul ultimelor sapte saptamani in raport cu euro, dupa ce Rezerva Federala americana a mentinut dobanda de politica monetara aproape de zero, in linie cu asteptarile pietei, si nu a anuntat noi interventii directe pe piata pentru sustinerea lichiditatii cu bani noi. Totusi, la nivel declarativ, Fed a sugerat ca va derula noi infuzii de bani in economie daca va fi cazul.

"Evolutia valutelor emergente din regiune s-a decuplat de cateva saptamani de climatul international favorabil, intrucat jucatorii nu prea mai au incredere in aceste zone dupa aparitia in timp a mai multor comertarii negative legate de situatiile lor economice", a declarat dealerul unei banci.

Astfel, la inchiderea pietei locale, zlotul se deprecia fata de euro, in timp ce forintul se aprecia totusi usor, dupa ce un oficial al guvernului ungar a anticipat un deficit bugetar de aproximativ 2,8% din PIB pentru 2011.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat o rata de referinta de 4,2511 lei/euro, in scadere cu 1,59 bani comparativ cu paritatea precedenta, de 4,2670 lei/euro.

In raport cu dolarul, moneda nationala a atins nivelul maxim al ultimelor patru luni si aproape trei saptamani. BNR a afisat un curs oficial de 3,1777 lei/dolar, cu 7,03 bani mai mic decat cel de marti, de 3,2480 lei/dolar. Un curs inferior celui de miercuri a fost calculat de catre banca centrala pe 4 mai, cand dolarul a fost cotat la 3,1491 lei.

Bancile comerciale au afisat dobanzi de 1,96 - 2,46% pentru depozitele la o zi, usor mai mici decat cele de marti, de 2,03 - 2,51%, in contextul in care lichiditatea din piata s-a mentinut foarte ridicata, insa perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii de catre banci se va incheia joi. Pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, ratele au urcat de la 4,5 - 5% la 5,52 - 6,02%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri