Piata romaneasca de leasing a scazut cu 30% in primele sase luni, la 543,72 milioane de euro, in functie de valoarea bunurilor finantate, a declarat presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Bas Hoekstra.
Membrii ALB au finantat active in valoare de 497,38 milioane de euro - 91%, iar companiile neafiliate restul de 46,34 milioane euro.

"La nivelul pietei avem un regres de 30%, dar scaderile sunt mai accentuate pe segmentele transporturilor si imobiliarelor. Astfel, finantarile destinate sectorului transporturilor au coborat cu 33%, la 338,99 milioane de euro, iar imobiliarele cu 37%, la 109,32 milioane de euro. In schimb, finantarile de echipamente au totalizat 95,41 milioane de euro, nivel cu 7% mai redus fata de iunie 2009", a spus Hoekstra, citat de Mediafax.

Potrivit datelor ALB, finantarile acordate sectorului transporturilor detin 62% din totalul pietei, alaturi de echipamente - 20% si imobiliare - 18%.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 64% din total, urmat de cel al companiilor captive - 25% si al companiilor independente - 11%.

In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 57%, vehiculele comerciale grele - 25%, vehiculele comerciale usoare - 16% din total, iar alte tipuri de vehicule - 2%.

La echipamente, o cota de 14% revine domeniului constructiilor, medical - 8%, IT si software - 8%, agricol - 13%, industria alimentara - 4%, industria de prelucrare a lemnului - 2%, sectorul petrolier - 2%, industria metalurgica - 5%, industria chimica - 3% si alte domenii - 41%.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 39%, si de cladirile retail outlets - 31%, urmate de categoria cladirilor industriale si comerciale -18%. Pe de alta parte, finantarea terenurilor reprezinta 7%, in timp ce restul de 5% revine sectorului rezidential si al blocurilor de locuinte.

"Clientii corporativi au atras cea mai mare parte din totalul finantarilor - 91%, urmati de componenta de retail - 7% si de sectorul public - 2%. Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de 3-4 ani - 24%, urmata de peste 5 ani - 23%, 4-5 ani - 20%, 2-3 ani - 19%, 1-2 ani - 9% si de 1 an - 5%", a spus presedintele ALB.

Datele ALB arata ca valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing financiar in primul semestru a fost de 4,38 miliarde de euro, in scadere cu 30% fata de iunie 2009.

Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita, precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara, potrivit reprezentantului asociatiei
In ceea ce priveste industria creditului de consum, membrii ALB au acordat credite de 178,57 milioane de euro, din care 174,21 milioane euro (98%) consumului personal si 4,36 milioane euro (2%) sectorului auto.

In cadrul creditelor destinate consumului personal, imprumuturile de tip nevoi personale detin o pondere de 51% (88,12 milioane de euro), creditele de tip revolving 26% (44,79 milioane de euro) si 23% (40,37 milioane de euro) credite la POS.

Din totalul finantarilor de tip credit auto acordate, aproape 99% (4,33 milioane de euro) au fost destinate achizitiei de vehicule noi si doar 1% (28.000 euro) achizitiei de vehicule second-hand.
ALB reprezinta 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania.

In 2009, piata leasingului a scazut cu 72%, la 1,33 miliarde euro. La inceputul anului, reprezentantii ALB au estimat ca industria de profil va stagna sau va inregistra o crestere de cateva puncte procentuale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri