Consiliul Fiscal vede riscuri semnificative privind prognoza de venituri bugetare inclusa in strategia fiscala pentru anii 2011 - 2013, considerand ca atingerea tintei de deficit sub 3% din PIB pentru 2012, termenul limita fixat Romaniei de catre CE, depinde de estimari care par a fi nerealiste.
"Consiliul fiscal considera ca exista riscuri semnificative la adresa prognozei veniturilor pentru anul 2011, riscuri a caror materializare ar antrena, datorita efectului de baza, consecinte negative asupra veniturilor bugetului general consolidat pana la sfarsitul orizontului de prognoza (2013). In plus, atingerea tintei de deficit al bugetului general consolidat in anul 2012, care asigura si respectarea termenului limita fixat Romaniei de catre Consiliul Uniunii Europene pentru corectarea deficitului excesiv, pare sa depinda de o crestere cu 0,2% din PIB a veniturilor nefiscale in acel an, fara ca sursele unei asemenea cresteri sa fie argumentate, ceea ce, in consecinta, pare a fi nerealist", se arata in opinia Consiliului Fiscal privind Strategia fiscal bugetara pe perioada 2011-2013.

In opinia Consiliului Fiscal, Guvernul ar trebui sa dubleze masurile de reducere substantiala a cheltuielilor bugetare (ca procent din PIB) prevazute in strategie, cu eforturi sustinute pe partea de venituri bugetare, in anii urmatori.

Potrivit Consiliului, nesustenabililatea cheltuielilor bugetare atat ca dimensiune, cat si ca structura (o pondere nesustenabila a cheltuielilor sociale), impreuna cu dificultatile inerente intampinate deja in 2009 si 2010 in ajustarea cheltuielilor bugetare, reclama ca ajustarea deficitului bugetar sa se faca printr-un mix echilibrat si realist de masuri, preponderent pe partea de cheltuieli, dar si partial pe partea de venituri bugetare.

"Astfel, Consiliul fiscal recomanda adoptarea unor masuri concrete si hotarate de imbunatatire a colectarii taxelor (in special prin combatarea evaziunii fiscale si a contrabandei), de extindere a bazei de impozitare, de eliminare a exceptiilor de la taxare, de fiscalizare a zonelor inca nefiscalizate ale economiei, de accelerare a procesului de creare a cadrului legislativ pentru implementarea metodelor indirecte de impozitare a marilor averi, si luarea in considerare a posibilitatii alinierii la standardele europene a redeventelor pentru exploatarea resurselor naturale, foarte mici in acest moment in comparatie cu media europeana", se mai arata in opinia transmisa de Consiliul Fiscal.

In plus, Consiliul Fiscal apreciaza ca veniturile nefiscale ar putea fi crescute si printr-o mai buna administrare a activelor aflate in proprietatea statului, incluzand aici si folosirea fondurilor europene in vederea ameliorarii eficientei exploatarii acestora.

Consiliul spune ca o problema tratata insuficient in strategia fiscal bugetara o constituie imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice, "fiind absolut evident ca exista resurse de imbunatatire a eficientei la multe capitole de cheltuieli bugetare".

Potrivit strategiei fiscale, aprobate saptamana trecuta de Guvern, cota unica si contributiile la asigurarile sociale nu vor fi modificate pana in 2013, dar nu se precizeaza daca va fi pastrata si TVA la 24%, nivelul majorat incepand cu luna iulie.

Consiliul Fiscal considera ca, daca se materializeaza riscurile atingerii tintelor de deficit bugetar in perioada de prognoza, datoria publica va creste mai rapid decat se anticipeaza.

"Un eventual esec in procesul de ajustare a facturii sociale ar conduce la o crestere rapida si nesustenabila a datoriei publice, cu efecte negative asupra generatiilor viitoare. In plus, riscurile la adresa tintelor fiscale nu sunt abordate in SFB (strategia fiscal-bugetara) intr-o maniera suficient de detaliata (...) In acest sens, este necesara o analiza detaliata a riscurilor aferente tintelor fiscale, atat a celor ce tin de mediul economic intern (cum ar fi de exemplu prelungirea recesiunii economice), cat si a celor ce tin de contextul international. De asemenea, Consiliul Fiscal considera ca Guvernul ar trebui sa aiba un plan de masuri alternative in cazul in care aceste riscuri se materializeaza", se mai spune in opinia emisa de CF.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri