Bancile vor continua sa acorde credite in euro, asa cum s-a convenit si in cadrul initiativei de la Viena, pentru ca este forma de finantare cea mai solicitata de clientii din Romania datorita diferentialului de dobanda inca inalt, a declarat, presedintele BCR, Dominic Bruynseels, potrivit Mediafax.
"Clientii nostri ar plati mai mult (la creditele in lei- n.r.). Piata este inca bazata pe euro, nu doar noi ci si alti creditori pot da imprumuturi in euro, iar diferentialul de dobanda este inca mult in favoarea euro", a explicat Bruynseels la o conferinta cu investitorii Erste Group - "Capital Markets Day", organizata la Dubrovnik.

Presedintele BCR a raspuns unei intrebari privind strategia bancii de a acorda in continuare credite in euro, aratand ca acordul incheiat cu FMI, CE si alte institutii financiare internationale a condus la stabilizarea monedei intr-un interval de 4,1 - 4,3 lei/euro, diminuand astfel riscul valutar.

Bruynseels a aratat ca factorii care au stat la baza avansului creditarii in valuta continua sa existe.

Si directorul general al grupului Erste, Andreas Treichl, a opinat ca singura cale de a opri creditarea in euro in Romania este printr-o decizie a Guvernului.

"Am decis in Romania sa nu creditam in franci elvetieni si am pierdut peste 10% din cota de piata imediat. Singura cale de a opri creditarea in valuta, si vedeti asta in Ungaria, ar fi daca guvernul sau banca centrala decide asa, iar piata trebuie sa o adopte. (...) Daca guvernul sau BNR nu ne impune, acest lucru nu se va intampla niciodata", a spus Treichl.

De asemenea, el spune ca Romania va depasi rapid multe state din regiune daca va rezolva problema transporturilor, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte finantate cu fonduri europene, considera directorul general- presedinte al grupului Erste, Andreas Treichl.

Potrivit lui Bruynseels, nu sunt semnale ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sau Guvernul ar vrea sa opreasca creditarea in valuta.

"De fapt unul dintre programele care au reiesit din Initiativa de la Viena examina asta si rezulta clar ca creditarea in valuta trebuie continuata", a spus presedintele BCR

Bruynseels a mentionat ca apartenenta BCR la grupul Erste reprezinta un avantaj comparativ fata de alte banci din Romania.
Pe de alta parte, seful BCR crede ca rata de neperformanta a creditelor va creste moderat anul viitor, pentru ca abia in 2012 sa inceapa sa scada.

Totodata, Bruynseels considera ca Austria este in general multumita de expunerea pe Romania, in contextul in care sunt mult companii care au investitii pe piata romaneasca.

"Cred ca este in interesul Austriei sa continue cooperarea cu Romania", a spus Bruynseels.

Austria este cel mai mare investitor in Romania, cu un volum total net de 10 miliarde euro la sfarsitul anului 2009, respectiv 20% din total. Anul trecut investitiile austriece in Romania au totalizat 500 de milioane de euro, iar pentru acest an estimarile Ambasadei Austriei in Romaniei arata un nivel similar celui din 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri