Isarescu: BNR nu a vandut 11 mld. euro asa cum se precizeaza in unele analize

Banca Nationala a Romaniei nu a cheltuit 11 miliarde de euro prin vanzarea de valuta in piata in ultimii ani, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dupa ce ING Bank a publicat ieri un raport prin care a avansat aceasta suma.

Guvernatorul BNR a explicat ca banca centrala nu a cheltuit 11 miliarde de euro prin vanzarea de valuta in piata.

"Anul acesta am cumparat in februarie martie, am vandut in lunile urmtoare. Ce-am urmarit? Inclusiv controlul lichiditatii", a declarat Isarescu in cadrul conferintei Romanian Financial Forum organizata de Mediafax impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

ING Bank a precizat ca Banca Nationala a Romaniei a intervenit pe piata valutara in luna septembrie pentru a apara cursul de schimb si a evita deprecierea leului. Analistii ING Bank Romania, care estimeaza ca suma utilizata de banca centrala in interventii se situeaza intre 400 si 900 de milioane de euro.

"Volumul rezervelor valutare care nu reprezinta imprumuturi a scazut de la aproximativ 14 miliarde euro in septembrie 2008 la doar 4,2 miliarde euro la sfarsitul lui septembrie 2010 (cea din urma suma include alocarea generala de DST din august 2009 de circa 900 milioane DST). Acesta evolutie sugereaza faptul ca BNR a vandut aproximativ 11 miliarde euro pe parcursul acestei perioade", se explica in raportul ING.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Negrescu, Orange Money: Principalul nostru competitor este cash-ul, nu băncile
Setari Cookie-uri