Isarescu: Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru romani

Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru romani, iar mass media isi face datoria atunci cand scoate in fata aceste mesaje, dar cel putin acestea trebuie sa fie corecte, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Dorim sa schimbam, in sensul in care consideram important, de aici de la BNR, dezbaterea publica. Temele raman aceleasi. Nu am niciun fel de indoiala ca rata de schimb este aproape o obsesie pentru romani. Media isi face datoria. Cel putin mesajele sa fie corecte", a spus Isarescu, in cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plata", organizat de BNR.

Isarescu a declarat ca BNR a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara, informeaza Mediafax.

Guvernatorul bancii centrale a tinut sa precizeze ca BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro in prin vanzarea de valuta in piata in ultimii ani, asa cum rezulta din unele analize, mentionand ca nivelul actual al cursului nu este unul artificial.

"Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile", a afirmat Isarescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Topul băncilor din România: cum arată clasamentul condus de clujenii de la BT
Setari Cookie-uri