UniCredit estimeaza o rata a inflatiei de 7,3% la final de an

UniCredit Tiriac Bank a revizuit in usoara scadere prognoza pentru rata inflatiti la finalul lui 2010, de la 7,7% la 7,3%, in conditiile in care efectele de runda a doua ale majorarii TVA nu s-a produs. UniCredit estimeaza ca rata anuala a inflatiei din septembrie, de 7,8%, reflecta cresterea sezoniera a preturilor pentru bunurile alimentare.

“Rata inflatiei in septembrie reflecta cresterea sezoniera a preturilor pentru bunurile alimentare, din cauza productiei agricole relativ mai redusa in acest an. In consecinta, estimam ca preturile la alimente au inregistrat cea mai mare crestere", explica Rozalia Pal (foto), economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, estimand o rata lunara a inflatiei in septembrie de 0,67%.

Pe de alta parte, UniCredit estimeaza ca avansul preturilor combustibililor din septembrie va avea un impact si asupra categoriei de bunuri non-alimentare (preturile combustibililor au urcat cu aproximativ 2% in septembrie), iar deprecierea leului, in medie cu 0,6%, a contribuit de
asemenea la cresterea preturilor serviciilor.

“Rata inflatiei la finalul acestui an inglobeaza efectul cresterii TVA incepand cu iulie 2010, cu 5 puncte procentuale. Prin urmare, nu mai sunt sanse ca rata inflatiei sa se incadreze in banda de variatie tintita de Banca Nationala pentru 2010 si estimam un nivel al IPC de 7,3% la sfarsitul anului, dar consideram ca va reveni la normal in a doua jumatate a lui 2011, temperandu-se catre 4%”, afirma Rozalia Pal.

Rata anuala a inflatiei a urcat in august 2010 la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, potrivit datelor publicate de catre Institutul National de Statistica.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri