Clientii bancilor cer respingerea amendamentelor propuse de ARB la OUG 50/2010

Clientii bancilor care sustin adoptarea OUG 50/2010 in forma initiala au inaintat Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor o noua scrisoare in care precizeaa ca proiectul de lege se afla sub riscul neconstitutionalitatii, ei sustinand ca se incalca principiul bicameralismului, dar si decizii existente ale Curtii Constitutionale.

Reactia clientilor bancilor apare dupa ce deputatii din Comisia economica au avizat pozitiv, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, ei adoptand, totodata, si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia.

Wall-Street prezinta principalele doua argumente aduse de catre clienti:

- Riscul ca legea, odata aprobata, sa fie atacata la Curtea Constitutionala si declarata nula, cu efect imediat si asupra ordonantei aferente (OUG50/2010) ai posibila generare a unei stari de haos si de vid legislativ in Romania.

"Proiectul de lege se afla sub riscul neconstitutionalitatii, intrucat se incalca principiul bicameralismului dar si decizii existente ale Curtii Constitutionale. Pentru a intruni conditiile de constitutionalitate, aceste amendamente ar fi trebuit depuse si la Senat, pentru ca aceasta Camera sa aiba dreptul sa se pronunte asupra acestora. Mai mult, amendamentele depuse de ARB e posibil sa incalce Constitutia Romaniei, aceasta precizand ca amendamentele pot fi depuse numai din partea Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot", se explica in scrisoarea clientilor.

- OUG50/2010 a fost votata de Senat in cvasiunanimitate (o singura abtinere), iar liderii partidelor politice au declarat in mod repetat ca vor pune interesul cetatenilor mai presus de discutiile politice si vor sustine ordonanta in forma propusa de guvern.

"Ne dorim sa vedem ca declaratiile recente se si transpun in practica si ca, in situatia data, Comisia de Buget Finante Banci va definitiva raportul luand in considerare vointa oamenilor, puternic sustinuta de vointa politica. Mai mult, asumarea amendamentelor ARB de catre unii dintre parlamentari, ar veni in contradictie cu declaratiile de sustinere venite din partea liderilor politici", considera clientii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri