Oancea, CSSPP: Pentru un sistem de pensii sustenabil trebuie sa acceleram acumularea la Pilonul II

Valoarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar trebui sa creasca mai repede la o cota de 6% decat la termenul prevazut initial in 2016, cat si la marirea procentului la cel putin 8%, nivel pe care experienta altor tari il arat ca pe un minimum admisibil pentru atingerea obiectivelor sociale ale sistemului, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Comisia de supraveghere a pensiilor private (CSSPP) sustine ca este absolut necesara „majorarea nivelului contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii pana la un minim de 8% din venitul brut al fiecarui contribuabil”, fata de 6% cat este nivelul prevazut de Legea Nr. 411 din 2004, si care va fi atins abia in 2016, daca nu intervin alte modificari ale calendarului de crestere a contributiilor.

„Ar trebui sa ne gandim foarte serios atat la o accelerare a calendarului, astfel incat sa ajungem la 6% mai repede decat la termenul prevazut initial, cat si la marirea procentului la cel putin 8%, nivel pe care experienta altor tari il arat ca pe un minimum admisibil pentru atingerea obiectivelor sociale ale sistemului”, a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea (foto).

Potrivit acestuia, situatia sistemului de pensii publice din Romania este cu atat mai grava, cu cat echilibrul demografic intre generatiile active si cele varstnice este mai puternic afectat, raportul intre numarul salariatilor ce contribuie la constituirea bugetului public de pensii si numarul pensionarilor, beneficiarii sistemului, este in prezent de circa 1:1, cu perspectiva de a se degrada in continuare.

Criza economica a accentuat acest dezechilibru prin cresterea somajului si ingreunarea colectarii, ca urmare a scaderii resurselor de lichiditati ale companiilor. Pe termen lung, prin adoptarea noii Legi a sistemului unitar de pensii se poate imbunatatii, intr-o anumita masura, sustenabilitatea sistemului, potrivit CSSPP, dar ea va institui totodata un sistem de pensii publice mult mai putin generos.

Ca urmare, mai mult decat alte tari europene, Romania are nevoie de un sistem de pensii private puternic, a carui sustinere si dezvoltare trebuie sa devina o prioritate strategica pentru Guvern. „Piata pensiilor private are nevoie, in acest moment, inainte de orice altceva, de trei factori de baza: un pact social care sa asigure stabilitatea legislativa, oportunitati de investire si contributii de minimum 10%, a mai declarat Mircea Oancea.

In prezent, o pondere de 2,5 puncte procentuale din contributia totala la asigurarile sociale a fiecarui angajat, 10,5% din salariul brut, merge catre un fond de pensii private ales de catre participant. Prin noul proiect de lege, se urmareste majorarea contributiei la minim 8% pana in 2016, de la 3%, cat este prevazut pentru 2011. Incepand cu 2010, nivelul contributiei va creste cu cate 1 punct procentual, in loc de 0,5% cat este reglementat in prezent.

De asemenea, peste 1.000 de plati au fost realizate in cadrul celor doua sisteme de pensii, obligatoriu si facultativ, in valoare de peste 1,461 miliarde de lei (340.000 de euro), majoritatea covarsitoare a acestora mergand catre persoane care au iesit propriu-zis din sistemul privat de pensii.

„Pentru un sistem viabil si sustenabil trebuie sa majoram valoarea contributiei, astfel incat valoarea activelor in Produsul Intern Brut (PIB) sa cresca de la 0,5%, in prezent la un nivel comparativ cu alte state din regiune. De exemplu, in Slovacia este 5%, in Polonia de 14%, iar in Bulgaria de 4%”.

Dupa 29 de luni de activitate a fondurilor de pensii oblgatorii si 3 ani de pensii facultative, valoarea activelor din sistem a ajuns la 980 de milioane de euro (4,2 de miliarde de lei). Pentru sfarsitul acestui an, CSSPP estimeaza ca valoarea activelor pentru Pilonul II si Pilonul III va depasi pragul de 1 miliarde de euro.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri