Finantele au vandut certificate de 371,2 mil. lei la un an

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 371,26 milioane de lei de la bancile comerciale prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, respectiv circa 37% din valoarea programata, de un miliard de lei, si au mentinut randamentul mediu la 7% pe an, potrivit Mediafax.

Randamentul maxim a fost tot de 7% pe an, iar cererea pentru certificate din partea bancilor a fost de 1,41 miliarde de lei.

Cea mai recenta operatiune pentru astfel de titluri a avut loc pe 27 septembrie, cand Finantele au vandut certificate de 398,7 milioane de lei, reprezentand circa 40% din valoarea programata, de un miliard de lei, la un randament mediu de 7% pe an.

Precedenta operatiune pentru vanzarea de titluri de stat a fost organizata joi, 7 octombrie, cand MFP a respins toate ofertele bancilor pentru vanzarea de obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani, in valoare programata de 300 de milioane de lei, considerand ca randamentele solicitate sunt prea mari.

Incepand cu luna martie, Ministerul a stabilit un randament maxim de 7%, cu exceptia titlurilor pe termen lung, caz in care s-a imprumutat si cu 7,1%. In majoritatea situatiilor, Trezoreria a atras insa finantari sub valorile programate in fiecare licitatie.

Finantele vor sa atraga in luna octombrie 4,6 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, valoarea propusa fiind similara cu cea din ultimele luni, dar cu mult peste media sumelor efectiv imprumutate. MFP a vandut in luna septembrie obligatiuni de stat si certificate de trezorerie in valoare totala de 2,16 miliarde de lei, mai putin de jumatate din valoarea programata.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 28,58 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri