Presiunile inflationiste inregistrate in special la bunurile alimentare ar putea forta Banca Nationala a Romaniei sa majoreze nivelul dobanzii de politica moneta in primul trimestru din 2011.
Presiunile inflationiste la produsele alimentare ar putea sa forteze banca centrala sa majoreze dobanda cheie, de la minimul istoric de 6,25% din prezent, explica Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Chidesciuc noteaza, in cadrul unui raport al ING, ca BNR a supraestimat impactul majorarii TVA asupra evolutiei preturi, dar a subestimat evolutia preturilor la produsele alimentare.

"Banca centrala va prefera, probabil, sa mentina dobanda neschimbata la sedinta de pe 2 noiembrie, dar inflatia in crestere si asteptarile inflationiste ar putea forta BNR sa majoreze dobanda pe parcursul primului trimestru din 2011 desi redresarea economica nu o sa apara", explica economistul sef al ING Bank Romania.

Rata anuala a inflatiei a urcat la 7,77% in septembrie
, de la 7,58%, cat era in luna august, arata datele publicate in aceasta dimineata de catre Institutul National de Statistica. In septembrie, preturile de consum au crescut cu 0,56%, bunurile alimentare fiind cele care au inregistrat cele mai mari cresteri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri