PDL propune calculul marjei in functie de dobanda si indicele de la semnarea contractului de credit

Grupul parlamentar PDL a introdus un amendament la ordonanata privind imprumuturile populatiei prin care propune calculul marjei fixe pentru creditele cu dobanda variabila in derulare prin scaderea din dobanda de la data incheierii contractului a indicelui de referinta de la acel moment, scrie Mediafax.

Amendamentul prevede includerea unei litere noi la articolul 37 al OUG 50/2010 care va avea urmatorul cuprins: "f) pentru creditele cu dobanda variabila aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, marja de dobanda va fi stabilita prin scaderea din valoarea dobanzii variabile de la data incheierii contractului a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului. In contractele de credit in care este prevazuta o anumita marja, aceasta va fi inlocuita cu marja calculata conform prezentului paragraf".

Propunerea reprezinta prima solutie de compromis intre modul in care bancile au aplicat prevederile OUG 50/2010 si pretentiile clientilor nemultumiti.

Astfel, pentru un contract de credit in euro, acordat in 2007, cu o dobanda de 9%, avand formula de calcul rata interna de 7% plus marja fixa de 2%, clientii solicita in prezent o dobanda de putin peste 3%, compusa din indicele Euribor (aproximativ 1%) si marja de 2%.

La randul lor bancile, aplica o formula care le pastreaza costul actual, respectiv indicele Euribor de 1% la care se adauga o marja fixa de cel putin 8%.

Prin formula propusa de amendamentul depus de PDL, marja fixa rezultata ar fi in jur de 4,5 - 5%, iar noua dobanda de aproximativ 5,5 - 6%.
OUG 50/2010 a fost aprobata de Guvern in luna iunie, iar bancile au avut termen de aplicare pentru contractele in derulare de 90 de zile, respectiv pana pe 20 septembrie. Toate institutiile de credit au aplicat prevederile ordonantei prin pastrarea costului anterior, invocand pierderi semnificative daca aplica marje fixe diminuate, asa cum doresc clientii.

Comisia de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor a decis marti, in unanimitate, sa primeasca pana pe 21 octombrie amendamente si informatii suplimentare privind ordonanta de reglementare a conditiilor de acordare a creditelor pentru populatie, urmand sa-si dea avizul dupa aceasta data.

Presedintele Comisiei, deputatul PSD Viorel ?tefan, a declarat ca discutia finala in Comisie este programata pentru miercuri, 27 octombrie, la ora 10:00, daca programul plenului Camerei Deputatilor ramane nemodificat.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Setari Cookie-uri