Bancile din Romania fac inca eforturi sa vada dincolo de "muntele de credite neperformante", se arata intr-o analiza a Financial Times (FT), iar directorul general al BRD-Groupe Societe Generale, Guy Poupet (foto), considera ca Romania nu este Grecia, dar nu se poate inca spune ca a inceput relansarea, relateaza Mediafax.
BRD apreciaza ca situatia din Romania este dificila, deoarece creditele neperformante nu au trecut de punctul maxim, dar sub control.
Publicatia noteaza ca masurile de austeritate determina extinderea creditelor neperformante in randul populatiei si ca exista riscul aparitiei unor efecte secundare, legate de scaderea pretului activelor imobiliare puse drept colateral.

Dar bancherii considera ca principala problema este in sectorul corporate, in particular in zona firmelor mici si mijlocii (IMM-uri), "a caror lupta de a-si plati datoriile a fost ingreunata de faptul ca sectorul public nu-si achita facturile la timp".

"Vedem inca probleme cu IMM-urile, care sunt supuse unor presiuni pe fluxul de numerar. Insa arieratele statului trebuie platite, conform acordului Romaniei cu FMI, iar daca se va intampla acest lucru situatia se va imbunatati intr-o oarecare masura", spune directorul general al BCR, Dominic Bruynseels.

OTP Bank avertizeaza ca mediul macroeconomic "innegurat" amplifica riscul cresterii creditelor neperformante in urmatoarele trimestre.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, afirma ca IMM-urile au probleme de finantare, nefiind sprijinite de banci.
"Competitia s-a intensificat pentru creditele catre companiile mari, bine cunoscute, in special din sectorul exportatorilor, in timp ce IMM-urile, in special cele fara vechime, au dificultati in accesarea finantarii de la banci", a spus Lybek.

Bruynseels insista insa ca bancile nu priveaza IMM-urile de finantare.

"De fapt, suntem realisti in privinta sanselor ca IMM-urile sa depaseasca aceasta perioada. Oferim sustinere celor despre care credem ca o vor depasi", spune seful BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri