Jobul de CFO se transforma: Cele patru roluri ale directorului financiar

Prin functia pe care o conduce, directorul financiar (CFO) are astazi responsabilitati mult mai complexe fata de cele traditionale, legate in principal de rolul de contabil.

El trebuie sa asigure eficienta functiei financiare, calitatea informatiilor, dezvoltarea personalului, managementul performantei, sa detina o intelegere profunda a companiei, precum si competente profesionale si de management avansate. Transformarea functiei financiare impune o noua abordare si noi exigente cu privire la performantele acesteia.

„Directorul financiar indeplineste astazi patru roluri complexe. El este administrator (responsabil de conservarea activelor, inregistrarile contabile, raportare si respectarea cerintelor legale de natura contabila si fiscala), operator (asigura functionarea eficienta si sustinuta a departamentului financiar, participa la identificarea, pastrarea si dezvoltarea angajatilor din departamentul financiar), strateg (se implica in mod direct in definirea strategiei, pentru a imbunatatii performanta companiei si valoarea adaugata adusa actionarilor; ofera o perspectiva financiara asupra initiativelor de dezvoltare) si, nu in ultimul rand, catalizator, un agent al schimbarii (urmareste alinierea si executarea strategiilor prin responsabilizarea celorlalti membri ai echipei de management)", spune Razvan Horobeanu, Manager CFO Services in cadrul Deloitte Romania.

Rolul cel mai des intalnit pentru CFO in majoritatea companiilor din Romania este acela de administrator, asa cum este definit mai sus, iar activitatea principala la nivelul departamentului financiar cuprinde procesarea inregistrarilor contabile.

„Lipsa unei viziuni de ansamblu si a unei strategii poate atrage rezultate mai putin satisfacatoare, ceea ce explica de ce numeroase companii isi schimba frecvent directorul financiar”, continua Razvan Horobeanu.

Aceasta instabilitate reprezinta un risc pentru companie in ansamblu, potrivit Deloitte. "Din experienta noastra, atat la nivel global, cat si local, am observat ca asistenta externa poate aduce o perspectiva integrata si noua asupra departamentului financiar si ajuta CFO-ul sa identifice oportunitati si sa evite obstacole pe care, poate, nu le cunoaste inca”, mai spune Razvan Horobeanu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri