Creditele neperformante ar putea ajunge la 20% din PIB

Ponderea creditelor neperformante va ajunge la circa 20% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), in 2010, a declarat Zoltan Major, la conferinta "Agenda Lisabona, mediul de afaceri si reglementari mai bune - contributia Romaniei", organizata de Centrul Roman de Politici Economice.

Potrivit vicepresedintelui Unicredit Tiriac Bank, pana la sfarsitul acestui an, ponderea creditelor neperformante va ajunge la circa 20% din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), cel mai mare risc fiind prezent la clientii intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

Desi sectorul IMM este de o importanta sistemica, in prezent, cadrul legislativ creeaza o problema majora pentru IMM-uri, iar supraaglomerarea inregistrata in randul organismelor care sunt infiintate tocmai pentru a ajuta si sustine aceste intreprinderi duce la o ingreunare a implementarii masurilor adecvate, sustine Zoltan Major (foto).

„De asemenea, in conditiile unei cresterii a creditelor neperformante la 20% din PIB, sectorul bancar a modificat standardele de creditare in special pentru sectorul intreprinderilor. Clientii se gandesc si ei de doua ori inainte de a cere un credit, desi fiecare banca doreste sa sprijine sectorul IMM, pentru ca este foarte important pentru redresarea economica”, a continuat Major.

Zoltan Major a mai precizat ca volumul creditelor acordate de bancile din Romania reprezinta doar o pondere de circa 50% din PIB, procent cu mult redus fata de cel inregistrat Europa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri