BNR a atras 1 mld. lei din piata interbancara

BNR a organizat o licitatie de tip depo, prin intermediul careia a sterilizat un miliard de lei din piata interbancara, pentru o saptamana, desi bancile erau dispuse sa plaseze opt miliarde de lei la banca centrala, la o dobanda de 6,25%, egala cu rata dobanzii de politica monetara.

La operatiune au participat 23 de banci, iar depozitele atrase de banca centrala au scadenta la 25 octombrie.

Suma atrasa reprezinta 12,5% din totalul aplicatiilor, iar potrivit dealerilor operatiunea nu a avut niciun impact asupra dobanzilor din piata interbancara, intrucat bancile dispun de mult mai multa lichiditate decat a absorbit banca centrala.

Pe piata monetara, dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi au continuat sa scada luni si au ajuns la 2,1- 2,6%. Ratele pentru plasamentele la o saptamana au urcat nesemnificativ, de la 2,98 - 3,48% la 3,01 - 3,51%.

Scaderea randamentelor pe piata este explicata de dealeri prin surplusul de lichiditate, in conditiile in care bancile si-au realizat din timp rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii se va incheia sambata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri