Peste 20% dintre clientii de retail ai Raiffeisen Bank Romania au avut imprumuturile restructurare dupa ce au intampinat dificultati in achitarea ratelor, a declarat Razvan Munteanu, vicepresedinte bancii responsabil cu activitatea de retail.

Restructurarea sectorului privat a pus presiune pe obligatiile de plata pe care le au clientii bancilor, o parte dintre acestia ajungand in situatia de a nu isi mai putea achita ratele la credite.

"Peste 20% din clientii de retail au beneficiat de o restructurare a creditului", afirma Razvan Munteanu (foto), adaugand ca banca incearca sa ajute clientul sa isi achite creditul pentru ca executarea este ultima varianta la care se apeleaza.

Insa, restructurarea anuntata in sectorul public va pune din nou presiune pe portofoliile de credite ale bancilor de pe piata locala. Raiffeisen Bank Romania are o expunere pe clienti ce sunt angajati in sectorul public de aproximativ 20-25%.

"Nu ma astept sa se produca o deteriorare a portofoliului la fel de semnificativa precum cea din 2009 (n.r. - cea cauzata de ajustarea sectorului privat, dar este adevarat ca exista si in acest caz un risc", a adaugat Munteanu.

Totusi, vicepresedintele Raiffeisen a observat o scadere a cererii pentru imprumuturi in ultima perioada, desi soldul creditelor a crescut usor in ultimele 5-6 luni deoarece imprumuturile nou acordate au depasit ca valoare rambursarile de credite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Vanzarile de produse bio in cadrul Carrefour, crestere de 300%