Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) la noua luni a inregistrat o scadere puternica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.
Volum total de tranzactii incheiate in primele noua luni se ridica la 250 milioane euro, in scadere cu 64% fata de perioada similara din 2009. De mentionat, potrivit bancii de investitii Capital Partners, un efect de baza puternic defavorabil anul acesta, in conditiile in care in 2009 s-au efectuat cateva tranzactii foarte mari (de exemplu, CEZ, EHOL si Bancpost-SIF-uri) care, din cauza dimensiunii minuscule a pietei, denatureaza mediile si dinamica.

Piata de M&A intrase pe scadere dupa primul semestru, perioada in care volumul total de tranzactii incheiate se ridica la 228 milioane euro, un declin de 8%.

In termeni de numar de tranzactii, s-au inregistrat 52, in crestere nesemnificativa fata de 2009, cand au fost 51. Prin urmare, valoarea medie a tranzactiilor s-a prabusit, de la 13,6 milioane euro in 2009, la numai 4,8 milioane euro anul acesta. Distributia pe sectoare in 2010 cuprinde cele mai multe tranzactii in domeniul serviciilor financiare, urmat de servicii medicale si sectorul bunurilor de larg consum (FMCG).

“In aceste conditii, estimarea noastra la jumatatea anului ca piata de M&A va fi in 2010 macar egala cu cea de anul trecut (in jur de 1 miliard euro) a devenit foarte ambitioasa. Se confirma insa tendinta de fragmentare a pietei (tot mai multe tranzactii de valori unitare tot mai mici)”, a declarat pentru wall-street.ro Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

La valorile medii curente, Romania a iesit din sfera pietelor medii, in opinia lui Doru Lionachescu, intrand deja in “clubul” deloc de invidiat al pietelor mici si foarte mici. In opinia sa, aceasta alunecare va influenta in mod cert deciziile de prezenta in piata ale jucatorilor mari pentru anii viitori.

Metodologia folosita de Capital Partners este cea standard, adica sunt luate in considerare exclusiv tranzactii anuntate, care sunt alocate lunii in care au fost anuntate oficial, astfel incat nu se iau in considerare zvonuri si estimari de sume neconfirmate.

Tranzactii anuntate in aceasta toamna

• Una dintrele cele mai recente tranzactii a fost incheieta in august, insa anuntata oficial abia in octombrie a fost aceea prin care grupul sud-african Naspers a preluat 83% din actiunile companiei GECAD ePayment International, detinuta de omul de afaceri Radu Georgescu.

• CMU a preluat Euroclinic. La capatul a sase luni de negocieri intense si dupa semnarea a trei-patru mii de documente, fondatorul Centrului Medical Unirea (CMU) anunta preluarea Euroclinic prin cumpararea actiunilor detinute de asiguratorul olandez Eureko.

• Asesoft a salvat Flanco. Asesoft, companie care activeaza in domeniul distributiei IT&C in Romania, a preluat controlul retailerului Flanco, iar bancile creditoare ING, UniCredit Tiriac Bank si BRD vor primi de la cumparator suma de 10 milioane de euro in urmatoarele 6 luni.

• Eugen Voicu a rascumparat Aviva investors. Tranzactie supriza in zona fondurilor de investitii: Eugen Voicu, CEO-ul Aviva Investors Romania, fost Certinvest, a primit in septembrie avizul CNVM pentru a rascumpara peste 99,9% din actiunile companiei.

Cum arata piata de M&A la nivel global

Piata globala de M&A a ajuns dupa primele noua luni din 2010 la 2,03 trilioane de dolari, in crestere cu 22 procente, comparativ cu perioada similiara de anul trecut, cand au fost anuntate tranzactii in valoare de 1,67 trilioane de dolari, potrivit unui studiu Dealogic.

Chiar daca in general tendinta de evolutie a pietei de fuziuni si achizitii a fost constanta la nivel global, un varf a fost inregistrat in luna august, cand tranzactiile anuntate, in valoare de 299 miliarde de dolari, au inregistrat cel mai mare volum lunar din iulie 2008 incoace (405,9 miliarde de dolari). Activitatea de M&A din luna august a reprezentat 15% din totalul primelor noua luni, insa aceasta dinamica a fost generata si de tranzactia prin care BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a preluat cu 40,3 miliarde de dolari producatorul canadian de ingrasaminte Potash.

O abordare geografica asupra activitatii de fuziuni si achizitii releva ca in primele noua luni din 2010 pietele emergente au avut cea mai mare pondere (32 procente) in totalul pietei, cu o crestere de 69% fata de anul trecut, depasind in premiera M&A-ul din Europa.

Pe locul doi se afla piata de M&A din Statele Unite, cu tranzactii in valoare de 615 miliarde de dolari, in crestere cu 7% fata de primele noua luni din 2009.

M&A-ul european ocupa locul al treilea, cu o pondere de 28% (572,9 miliarde de dolari) din totalul pietei globale.

Citeste si Ernst&Young: Managerii prefera cresterea organica in defavoarea M&A




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri