RBS: Ungaria a devenit mai riscanta decat Romania

Dobanzile platite de Romania sunt in prezent usor mai ridicate decat cele suportate de Ungaria, situatie care nu reflecta aspectele fundamentale de credit, respectiv nivelul datoriilor, rezervele valutare si natura relatiei cu FMI, se arata intr-o analiza a RBS, citata de Mediafax.

Spread-ul dobanzilor platite de cele doua state este usor in defavoarea Romaniei, dar analistii bancii considera ca, bazat pe vulnerabilitatile si riscurile in prezent mai mari din Ungaria, statul roman ar trebui sa suporte costuri de credit mai mici.

"Credem ca Romania ar trebui sa plateasca dobanzi cu 0,25-0,5 puncte procentuale sub cele din Ungaria", se arata in raport.

Totodata, analistii avertizeaza ca Ungaria este vulnerabila la o criza de finantare, tinand cont de nivelul ridicat al datoriilor si de decizia guvernului de a merge pe cont propriu, fara o colaborare stransa cu FMI.

In scenariul unei crize de finantare, dobanzile platite de Ungaria ar putea deveni cu pana la un punct procentual mai mari decat cele suportate de Romania.

Totusi, instabilitatea politica ramane un risc major in Romania. Potrivit calculelor RBS, dobanzile suportate de statul roman ar creste cu 0,25 puncte procentuale daca s-ar ajunge la alegeri anticipate, scenariu cu o probabilitate de 20%.

Punctele tari care recomanda Romania ca o piata mai putin riscanta si vulnerabila decat Ungaria sunt relatia mai buna cu FMI, nivelul relativ scazut al datoriei de stat si al datoriei externe, rezervele valutare mai mari, sistemul bancar mai stabil si cu un potential mai ridicat de crestere, economia mai putin expusa la deficitul de cerere externa si perspectiva pozitiva a ratingului de tara.

Pe de alta parte, Ungaria se bucura de un deficit bugetar semnificativ mai mic, stabilitate politica, o infrastructura cu mult superioara, institutii publice mai de calitate, un nivel redus al coruptiei, precum si de un nivel de trai cu mult mai ridicat.

Datoria de stat a Romaniei este de circa 30% din PIB, fata de 80% in Ungaria, iar in cazul datoriei externe totale raportul este de 70% la 140% din PIB.

Totodata, Romania dispune de rezerve valutare de 32,6 miliarde euro, echivalentul a opt luni de importuri, in timp ce Ungaria are 28,1 miliarde euro, echivalentul a cinci luni de importuri.

Sectorul bancar ungar este afectat in aceasta perioada de taxa suplimentara impusa de guvern intr-un sistem dominat de capitalul strain, unele institutii de credit occidentale avertizand deja ca vor taia finantarea sucursalelor locale. In acelasi timp, datoria sectorului privat este mult mai redusa in Romania decat in Ungaria raportat la PIB (40% fata de 71,3%), fapt care arata ca piata romaneasca are un potential mult mai ridicat.

Raportul dintre comert si PIB este cu mult mai scazut in Romania decat in Ungaria, de 40,2%, fata de 84,7%, ceea ce face ca economia ungara sa fie cu mult mai vulnerabila la fluctuatia cererii externe pentru exporturi, dar poate reprezenta si un plus.

Ratingul Ungariei este cu o treapta mai sus decat cel acordat Romaniei de marile agentii de evaluare financiara, dar are perspectiva negativa, fata de cea stabila atribuita Romaniei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri