Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 460,54 milioane de lei de la bancile comerciale prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, respectiv circa 46% din valoarea programata, de un miliard de lei, si au mentinut randamentul mediu la 7% pe an, potrivit Mediafax.

Randamentul maxim a fost tot de 7% pe an, iar cererea pentru certificate din partea bancilor a fost de 1,23 miliarde de lei.

Cea mai recenta licitatie pentru astfel de titluri a avut loc pe 11 octombrie, cand Finantele au vandut certificate de 371,26 milioane de lei, reprezentand circa 37% din valoarea programata, de un miliard de lei, la un randament mediu de 7% pe an.

Precedenta operatiune pentru vanzarea de titluri de stat a fost organizata joi, 21 octombrie, cand Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni de stat cu scadenta la cinci ani de 200 milioane de lei, reprezentand doua treimi din valoarea programata de 300 de milioane de lei, la un randament mediu de 7% pe an.

Incepand cu luna martie, Ministerul a stabilit un randament maxim de 7%, cu exceptia titlurilor pe termen lung, caz in care s-a imprumutat si cu 7,1%. In majoritatea situatiilor, Trezoreria a atras insa finantari sub valorile programate in fiecare licitatie.

Finantele au programat pentru luna octombrie licitatii cu o valoare de emisiune cumulata de 4,6 miliarde de lei, valoarea propusa fiind similara cu cea din ultimele luni, dar cu mult peste media sumelor efectiv imprumutate.

In octombrie, MFP a atras de la banci 3,09 miliarde de lei, in conditiile in care intr-una dintre cele cinci licitatii organizate a refuzat toate ofertele bancilor, considerand randamentele solicitate de catre acestea prea ridicate.

MFP a vandut in luna septembrie obligatiuni de stat si certificate de trezorerie in valoare totala de 2,16 miliarde de lei, mai putin de jumatate din valoarea programata.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 29,04 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci