Toate categoriile de fonduri mutuale au inregistrat, in noiembrie 2005, cresteri ale valorii activului net, randamentul mediu al pietei fiind de 18,3% de la inceputul anului pana in prezent. FCEx, BCR Dinamic si Omninvest au fost cele mai performante fonduri mutuale saptamana trecuta, aducand investitorilor plusuri intre 0,43% si 0,69%. Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) a calculat

activele fondurilor de actiuni, care au crescut cu 12,4% in noiembrie, pana la 63,36 milioane lei, in timp ce avansul pentru fondurile cu plasamente doar in obligatiuni au avut plusuri de doar 11,6%, pana la 48 milioane lei.

FCEx a inchis saptamana trecuta cu o valoare de 5,7659 (0,66%) pentru o unitate de fond, plasamentele sale fiind exclusiv in obligatiuni si instrumente fixe. Cresterea titlurilor FCEx este de 23,47% in 2005, comparativ cu o valoare a indicelui fondurilor mutuale (IFM) de 15,87%, potrivit analizei realizate de SSIF Intercapital Invest.

Titlurile BCR Dinamic au inchis saptamana trecuta la valoarea de 20,31 (0,69%), ceea ce reprezinta o crestere de 33,18% pentru primele

11 luni din 2005. BCR Dinamic este, spre deosebire de FCEx, un fond mutual cu un portofoliu diversificat de plasamente, castigul actual fiind foarte apropiat de cel din 2004, cand valoarea unitatii de fond a avut o crestere de aproape 40%.

Omninvest, cu un portofoliu axat pe plasamente in actiuni, a adus investitorilor un plus de 0,43% pentru saptamana trecuta, pana la valoarea de 9,41. Unitatea de fond la Omninvest creste astfel cu 53,63%, comparativ cu o crestere de doar 15,60% pentru intregul an 2004. Cel mai ridicat nivel al activelor, de peste 100 milioane lei, se inregistreaza pentru fondurile monetare si cele diversificate, insa acestea au avut un ritm de crestere mai redus, au declarat oficialii UNOPC.

Potrivit acestora, cele mai consistente randamente, cumulat, de la inceputul anului 2005, s-au inregistrat pentru fondurile de actiuni, de 35,7% si cele diversificate, de 29%, tendinta fiind ascendenta. Cresterile pentru cele doua categorii de fonduri mutuale au fost de 4,1%, respectiv 3%, comparativ cu evolutii din octombrie 2005.

Castigurile raportate la 11 luni in cazul fondurilor de obligatiuni si monetare au fost mai reduse, avansul valorii unitare a activului net fiind de 9,8%, respectiv 5,9%, au declarat reprezentantii UNOPC. Practic, castigul pe piata fondurilor mutuale a fost mai redus de 1% in acest caz, raportat la lunile anterioare.

In schimb, fondurile de obligatiuni si cele diversificate au fost cele mai atractive in luna noiembrie, intrarile nete de capital fiind de peste 4 milioane lei. ceea ce a ridicat cota de piata la peste 32% pentru acest segment. Cea mai mare pondere in structura activelor fondurilor o au depozitele bancare, cu o cota de 45,5%. In acelasi timp, ponderea actiunilor cotate in plasamente continua sa creasca, ajungand in noiembrie la 18,7%. Activele nete insumate ale fondurilor mutuale au totalizat 411,29 milioane lei la sfarsitul lunii noiembrie 2005, numarul investitorilor ajungand la 69.891, din care 1.239 sunt persoane juridice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri