Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, marti, sa mentina tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si adopte o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct, scrie Mediafax.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, astazi, sa mentina tinta de inflatie pentru 2012 la nivelul din 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual, si adopte o tinta stationara incepand din 2013, de 2,5%, plus/minus un punct.

"In urma evaluarii noilor proiectii, precum si a riscurilor si incertitudinilor asociate acestora, in principal a celor decurgand din factori aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale - activati inclusiv in contextul derularii necesarului proces de consolidare fiscala - CA al BNR a decis mentinerea tintei de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3%, plus/minus un punct procentual", se arata in comunicatul bancii centrale.

BNR a reiterat marti ca posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman "preocupante" si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare.

CA al BNR noteaza ca trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa adusa cadrului de tintire directa a inflatiei, ce implica un angajament pe termen lung al politicii monetare fata de un obiectiv compatibil cu definitia de stabilitate a preturilor pe termen mediu in economia romaneasca.

"Aceasta (tinta stationara multianuala - n.r.) are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si trecerea in final la etapa tintei continue de inflatie pe termen lung - compatibila cu definitia cantitativa a stabilitatii preturilor adoptata de BCE, fara a inhiba modificarile de preturi relative ce vor insoti ajustarile structurale din economia romaneasca", potrivit bancii centrale.

Banca centrala a aratat ca tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu guvernul.

BNR nu s-a incadrat in tinta de inflatie in ultimii trei ani si estimeaza ca rata anuala va depasi intervalul tintit si la finele acestui an, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie. Astfel, banca centrala a majorat, in luna august, estimarea privind inflatia la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, desi tinteste o rata anuala de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 4,74% anul trecut, dar s-a situat usor in afara intervalului tintit de 2,5 - 4,5%, dupa ce a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, cand s-a plasat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri