Rezultatele Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, au depasit estimarile analistilor in trimestrul al treilea datorita operatiunilor de retail banking, iar grupul francez a anuntat ca nu va avea nevoie de o majorare de capital pentru a se alinia noilor reglementari din sectorul bancar.
SocGen a fost afectata sever in ultimii doi ani de pierderile cauzate de active toxice, in contextul crizei financiare globale, si de scandalul in care a fost implicata de traderul Jerome Kerviel, dar este in prezent peste estimarile privind profitul pe 2010, iar mediul de afaceri ar trebui sa ramana "similar" in urmatoarele trimestre, potrivit declaratiilor directorului general al bancii, Frederic Oudea (foto), pentru CNBC, preluat de Reuters.

Revenirea din criza si stabilitatea economiei franceze din acest an au propulsat afacerile Societe Generale, care sustine ca profiturile proprii vor fi suficiente pentru a indeplini cerintele mai dure de capital stabilite prin acordul Basel III, informeaza Mediafax.

"Vom avea capacitatea de a ne alinia cerintelor de capital Basel III fara o majorare de capital", a declarat Oudea intr-un comunicat transmis miercuri dimineata de grup.

Mai multe banci europene, din Germania, Italia, Grecia si Spania, au cerut deja majorari de capital pentru a-si consolida pozitia in conformitate cu Basel III.

Oudea, care a preluat conducerea SocGen anul trecut, a afirmat ca banca va ajunge la un core capital ratio de 7,5% pana in ianuarie 2013, cu sase ani inainte de termenul cerut de acordul Basel III pentru o rata de 7%.

Unele guverne, printre care Elvetia si Marea Britanie, vor impune probabil cerinte de capital mai dure decat cele minime cerute de comitetul de la Basel, insa autoritatile franceze nu au sugerat ca ar avea astfel de intentii.

Profitul net din trimestrul al treilea inregistrat de Societe Generale a crescut de peste doua ori, la 896 milioane euro, peste media estimarilor analistilor, de 793 milioane euro.

Venitul net bancar a urcat cu 5,5%, la 6,3 miliarde euro, in linie cu estimarile.

Provizioanele constituite de banca au scazut cu 39,3%, la 918 milioane euro.

SocGen a castigat de pe urma unor conditii economice mai putin dificile decat anul trecut, care au condus la provizioane mai mici, in special in Franta si in cadrul operatiunilor de international retail banking. Scaderea costurilor de risc a compensat pentru franarea afacerilor pe corporate and investment banking.

Banca noteaza insa, in comunicat, ca in Romania costul riscului a ramas relativ ridicat, din cauza constituirii de provizioane pe segmentul business, pe fondul deteriorarii conditiilor economice.

"Pe fondul unui mediu dificil in Romania, cu un nivel inca ridicat al riscului, politica selectiva de aprobare a creditelor a fost mentinuta, iar masurile de reduceri de costuri au continuat sa fie implementate", se spune in comunicat.

Actiunile grupului francez au deschis miercuri in urcare cu 2,9%, dar au scazut cu 14% de la inceputul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri