Raiffeisen: Piata de M&A din regiune va creste cu 50%, la 65 mld. euro

Fuziunile si achizitiile din Europa Centrala si de Est vor creste in acest an cu 50%, la 65 miliarde euro, in contextul revenirii economice si valorii de piata prea scazuta a companiilor, a declarat Heinz Sernetz, membru in consiliul de administratie al Raiffeisen Investment.

Piata fuziunilor si achizitiilor din regiune va reveni astfel de la minimul istoric de 43 miliarde euro consemnat anul trecut, a afirmat Sernetz, intr-un interviu acordat agentiei Bloombeg la Sofia, informeaza Mediafax.

In 2009, tranzactiile de acest gen au coborat in Europa Centrala si de Est cu 72% fata de maximul record de 154,3 miliarde euro din 2007.

Guvernele scot la vanzare diverse companii de stat cu potential foarte ridicat, printre care Ukrtelecom (Ucraina), Telekom Srbija (Serbia), PTK (posta din Kosovo) si grupul polonez de utilitati Enea.

Doar Polonia vrea sa atraga peste opt miliarde de dolari in acest an pentru reducerea deficitului bugetar.

"Guvernele incearca sa privatizeze ce-a mai ramas, pentru a acoperi povara datoriilor si situatia economica slaba. Magnatii care si-au inceput afacerile acum 20 de ani isi vand companiile, iar marile multinationale sunt interesate sa castige cota de piata in aceste tari", a elaborat Sernetz.

De la inceputul anului, fuziunile si achizitiile din Europa Centrala si de Est se ridica la 59,5 miliarde euro, cu 564 de tranzactii, potrivit estimarilor Raiffeisen Investment, divizie a Raiffeisen Bank Interntional, banca austriaca cu operatiuni in 17 state foste comuniste.

Romania nu a privatizat nimic in acest an si nu are nicio astfel de tranzactie planificata pentru lunile noiembrie si decembrie. Piata de M&A a scazut cu 64% la 9 luni. Am intrat in clubul pietelor mici si foarte mici


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri