BNR a crescut prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% in acest an si de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anuntat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"S-a calculat ca impactul transmiterii majorarii TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizata. Incalzirea termica se va manifesta in octombrie sau aceasta luna, nu ne dam seama. Impactul majorarii TVA este posibil sa fie mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale, cand se vor epuiza si aceste etape (...) Spre sfarsitul trimestrului patru se epuizeaza in mare masura etapele de transmitere directa a cresterii TVA si raman cele statistice (efecte de baza - n.r.), pana in primavara anului viitor", a explicat Isarescu, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a aratat ca pentru 2011 s-a avut in vedere un impact al preturilor volatile, respectiv legume, fructe, oua, dar intr-o masura mai mica decat s-a manifestat in ultimele luni.

"Am introdus si pentru la anul o contributie semnificativa a preturilor volatile, ele sunt mult micsorate fata de 2010. Este si normal, producatorii interni nu pot sa se joace presa mult cu preturile pentru ca vin producatorii din import care sa regleze piata. Trebuie sa spunem ca de multe ori am fost surprinsi exact de prturile care ar trebuie sa stim cum evolueaza", a spus Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca in prognoza pentru 2011 au fost luate in calcul evolutii ale preturilor care provin din discutiile publice, din semnalele privind recolta slaba agricola a acestui an, desi nu exista inca date statistice in acest sens.

"Nu puteam sa nu introducem semnalele, pentru ca se creaza oricum anticipatii inflationiste. E si un mod de a spune societatii romanesti ca toaa aceasta vorbarie are costuri", a punctat Isarescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Undă verde pentru înființarea unui comparator RCA la nivel de piață
Setari Cookie-uri