Administratorii societatilor listate au cheltuit, in ultimele trei luni, sume mai mari decat in trecut pentru achizitionarea actiunilor emise de companiile respective. In acelasi timp, o parte din membrii Consiliilor de Administratie si-au vandut pachete importante la Bursa.
Toate aceste miscari sunt de natura sa atraga sau, dimpotriva, sa tina departe investitorii de companiile respective. Motivul ar fi usor de sesizat. In momentul in care directorul sau unul dintre membrii Consiliului de Administratie cumpara pachete importante de actiuni emise de societatea respectiva, inseamna ca estimeaza un parcurs bun, cel putin pe termen mediu, ceea ce ar implica si o investitie profitabila. Mai ales ca deciziile din cadrul adunarilor generale ale actionarilor depind, intr-o masura mai mare sau mai mica, de opinia membrilor CA, proportional cu numarul de actiuni detinute. Pe de alta parte, vanzarea repetata a unor pachete semnificative de actiuni la companii cu potential indeamna si alti investitori sa urmeze aceeasi tactica.

Specularea Flamingo International

Dar nu intotdeauna vanzarile im-portante semnifica si o estimare nefavorabila a managementului companiei privind potentialul de care dispune. Exista si cazuri in care unele titluri sunt speculate chiar de directori. Un exemplu ar fi actiunile Flamingo International (simbol FLA), caz in care doi membri ai Consiliului de Administratie si-au vandut actiunile detinute, care reprezentau mai mult de 1% din capitalul social, dupa data de 3 octombrie, incasand 6,5 milioane RON. Daca tinem insa cont de faptul ca data respectiva a fost cea care a dat dreptul la repartizarea a cinci actiuni FLA nou-emise pentru fiecare detinuta, putem concluziona ca cei doi membri ai CA si-au primit inapoi si actiunile, dar au ramas si cu lichiditati importante, speculand astfel potentialul oferit.

SIF 3 a atras un milion de la conducere

In ultimele trei luni s-au realizat insa si achizitii semnificative pentru unele titluri. Cei mai activi in achizitia actiunilor emise de compania in managementul careia lucreaza au fost administratorii SIF Transilvania (SIF 3). Pentru titlurile achizitionate in ultimele trei luni, ei au scos din buzunar 1,12 milioane RON. Dintre acestia, un cumparator important de actiuni SIF Transilvania a fost Aurel Besliu, membru in CA, care a realizat achizitii in valoare de 803.320 RON. Dar si directorul general adjunct s-a inscris in ultimele trei luni printre cumparatorii titlurilor SIF 3, valoarea alocata ajungand la 317.600 RON. Posibilitatea ca un investitor sa detina in prezent 1% din actiunile emise de SIF-uri poate face ca, in viitor, situatia de la SIF 3 sa se repete pentru restul societatilor de investitii financiare. Dar au existat si situatii in care persoane importante si-au vandut actiunile SIF 3, cum este cazul sotiei presedintelui sau a doi administratori, insa participatiile acestora nu au fost importante.

Bancile nu au fost uitate

Nici titlurile emise de bancile listate la Bursa nu au fost uitate de managementul acestora. Vicepresedintele Bancii Carpatica (BCC) a achizitionat 10.000 de actiuni, iar directorul general al Bancii Transilvania (TLV) - 15.000. Desi pachetele nu au o pondere importanta in capitalul social al bancilor respective, actiunea managementului le poate recomanda pentru o investitie buna. Acelasi fapt reiese si din actiunea directorului general al singurei societati de brokeraj listate, SSIF Broker (BRK), care a achizitionat un pachet de 34.000 de titluri.
O alta actiune recomandata de atitudinea conducerii este Vrancart Adjud, unde Ioan Cuzman, unul dintre membrii CA, a achizitionat 200.000 de actiuni, pentru care a platit aproximativ 20.000 RON. Cu atat mai interesant este faptul ca Ioan Cuzman este presedintele SIF Banat Crisana, societate care realizeaza si plasamente in actiunile listate.

Importanta achizitiei

Decizia de a investi in propria companie are efecte benefice atat pentru societatea respectiva, cat si pentru jucator. Pe de o parte, daca este estimat un potential ridicat de dezvoltare a companiei, valoarea actiunilor emise are sanse sa creasca, aducand un profit investitorului. De asemenea, cu cat managementul detine mai multe actiuni, cu atat poate impune decizia in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. Acest fapt poate aduce beneficii si companiei, in situatia in care managementul urmareste dezvoltarea acesteia.

In plus, decizia managementului poate determina mai multi investitori sa-si plaseze sume importante in actiunile firmei respective, fapt ce poate duce la o crestere a cererii, implicit a pretului si a valorii de piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri