Nivelul estimat initial era de 4,11 miliarde de lei, in timp ce ponderea estimata in PIB ajungea la 0,8%. Prin urmare este de asteptat ca la finele anului 2010 activele totale sa depaseasca valoarea de 4,6 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 0,90% din PIB, se arata intr-o analiza a pietei fondurilor de pensii private realizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In cazul, fondurilor de pensii administrate privat, activele nete au crescut cu 14,95% in trimestrul III fata de trimestrul II comparativ cu sporul de 13,89% inregistrat in perioada trimestrului II fata de trimestrul I.

Nivelul contributiilor brute a cunoscut o scadere cu 2,66% in trimestrul III, de pana la 403,82 milioane de lei, fata de trimestrul II al acestui an, cand era de 414,84 milioane de lei. Insa, rezultatul din administrarea activelor a fost net superior, in contextul in care, dupa ce in trimestrul II rezultatul a fost negativ (-2,63 mil. lei), in trimestrul III acesta a totalizat 101,33 mil. lei.

Ca a urmare a scaderii salariului mediu pe economie, nivelul contributiilor a intrat pe un trend descendent incepand cu luna mai 2010. Evolutia pozitiva a numarului participantilor (crestere cu 3,53% in septembrie fata de ianuarie 2010 si crestere cu 1,10% fata de sfarsitul trimestrului II 2010) si cresterea ponderii conturilor active (care au inregistrat cel putin o contributie), de la 93,15% in ianuarie la 94,21% in iunie nu au fost suficiente pentru a sustine cresterea contributiilor brute lunare incasate la nivelul Pilonului II.

Citeste si:

Rezultatul din administrarea activelor este calculat ca diferenta intre cresterea activelor nete si contributiile brute pentru a fi relevanta din punctul de vedere al investitiei participantului.

SURSA: CSSPP

Si in cazul fondurilor de pensii facultative - Pilon III - se constata o situatie asemanatoare cu cea inregistrata in cazul Pilonului II, in ceea ce priveste evolutia valorii activului net si a cresterilor lunare de active (Grafic 4). Dupa ce in trimestrul II s-a inregistrat un rezultat din administrarea activelor de 6,58 milioane de lei, in primele doua luni ale trimestrului III rezultatul a fost pozitiv, insumand 4,02 milioane de lei.

La sfarsitul lunii septembrie 2010, noua fonduri de pensii administrate privat erau active pe Pilonul II: Alico, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital. De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensi Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.