Valoarea activelor inregistrate la nivelul intregului sistem de pensii private din Romania a ajuns la 4,18 miliarde de lei, in trimestrul III din acest an, reprezentand o pondere de 0,82% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat de Ministerului Finantelor Publice la nivelul de 511,581 milioane de lei pentru 2010.
Nivelul estimat initial era de 4,11 miliarde de lei, in timp ce ponderea estimata in PIB ajungea la 0,8%. Prin urmare este de asteptat ca la finele anului 2010 activele totale sa depaseasca valoarea de 4,6 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 0,90% din PIB, se arata intr-o analiza a pietei fondurilor de pensii private realizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In cazul, fondurilor de pensii administrate privat, activele nete au crescut cu 14,95% in trimestrul III fata de trimestrul II comparativ cu sporul de 13,89% inregistrat in perioada trimestrului II fata de trimestrul I.

Nivelul contributiilor brute a cunoscut o scadere cu 2,66% in trimestrul III, de pana la 403,82 milioane de lei, fata de trimestrul II al acestui an, cand era de 414,84 milioane de lei. Insa, rezultatul din administrarea activelor a fost net superior, in contextul in care, dupa ce in trimestrul II rezultatul a fost negativ (-2,63 mil. lei), in trimestrul III acesta a totalizat 101,33 mil. lei.

Ca a urmare a scaderii salariului mediu pe economie, nivelul contributiilor a intrat pe un trend descendent incepand cu luna mai 2010. Evolutia pozitiva a numarului participantilor (crestere cu 3,53% in septembrie fata de ianuarie 2010 si crestere cu 1,10% fata de sfarsitul trimestrului II 2010) si cresterea ponderii conturilor active (care au inregistrat cel putin o contributie), de la 93,15% in ianuarie la 94,21% in iunie nu au fost suficiente pentru a sustine cresterea contributiilor brute lunare incasate la nivelul Pilonului II.

Rezultatul din administrarea activelor este calculat ca diferenta intre cresterea activelor nete si contributiile brute pentru a fi relevanta din punctul de vedere al investitiei participantului.

SURSA: CSSPP

Si in cazul fondurilor de pensii facultative - Pilon III - se constata o situatie asemanatoare cu cea inregistrata in cazul Pilonului II, in ceea ce priveste evolutia valorii activului net si a cresterilor lunare de active (Grafic 4). Dupa ce in trimestrul II s-a inregistrat un rezultat din administrarea activelor de 6,58 milioane de lei, in primele doua luni ale trimestrului III rezultatul a fost pozitiv, insumand 4,02 milioane de lei.

La sfarsitul lunii septembrie 2010, noua fonduri de pensii administrate privat erau active pe Pilonul II: Alico, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital. De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensi Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri