Randamentul maxim acceptat a fost de 7,3% pe an, cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu cel de la precendentele licitatii pentru astfel de titluri, iar cererea pentru certificate din partea bancilor s-a ridicat la 1,39 miliarde lei.

Cea mai recenta licitatie pentru acest tip de titluri a fost organizata pe 25 octombrie, cand Finantele au imprumutat 460,54 milioane de lei de la bancile comerciale prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, respectiv circa 46% din valoarea programata, de un miliard de lei, mentinand randamentul mediu la 7% pe an.

Precedenta operatiune pentru vanzarea de titluri de stat a fost organizata pe 4 noiembrie, cand Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni de stat cu scadenta la trei ani, pentru prima data in ultimele sapte luni, in valoare de 120,05 milioane lei, sub nivelul programat, de 300 de milioane lei, la un randament mediu de 7,1% pe an.

Incepand cu luna martie, Ministerul a stabilit un randament maxim de 7%, cu exceptia titlurilor pe termen lung, caz in care s-a imprumutat si cu 7,1%. In majoritatea situatiilor, Trezoreria a atras insa finantari sub valorile programate in fiecare licitatie.

Citeste si:

Trezoreria a anuntat ca vrea sa atraga in luna noiembrie 4,6 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, valoarea propusa fiind similara cu cea din ultimele luni, dar cu mult peste media sumelor pe care Ministerul le-a imprumutat efectiv.

In octombrie, MFP a atras de la banci 3,09 miliarde de lei, in conditiile in care intr-una dintre cele cinci licitatii organizate a refuzat toate ofertele bancilor, iar in septembrie a vandut obligatiuni de stat si certificate de trezorerie in valoare totala de 2,16 miliarde de lei, mai putin de jumatate din valoarea programata.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 31,6 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat.