Banca Carpatica (BCC) a avut in primele noua luni pierderi de 115,4 milioane lei, fata de un castig de 5,85 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul constituirii unor provizioane de 168 milioane lei din cauza deprecierii calitatii portofoliului de credite, conform Mediafax.
Profitul operational a avansat de la 14,4 milioane de lei in primele noua luni ale anului trecut la 52,8 milioane de lei, principalele influente fiind date de veniturile nete din dobanzi, din comisioane si din operatiuni financiare.

"Am realizat profit operational in conditiile in care, in aceasta perioada, BCC s-a aflat intr-un amplu proces de reorganizare care a vizat, in principal, activitatile de vanzare si de redefinire a caracteristicilor produselor si serviciilor, de lansare de noi produse, astfel incat acestea sa fie cat mai atractive pentru clienti. Pe de alta parte, situatia economica precara are o influenta directa si ridicata asupra nivelului costului net al riscului de credit, care ne-a afectat in mare masura rezultatul exercitiului financiar curent", a afirmat directorul general al Bancii Comerciale Carpatica, Nicolae Surdu, intr-un comunicat.

In primele trei trimestre din 2009, banca a constituit provizioane de 8,55 milioane de lei, iar la finele lunii septembrie 2010 Carpatica avea provizioane de 168,15 milioane de lei, majorarea semnificativa a acestora fiind determinata de diminuarea calitatii portofoliului de credite, potrivit sursei citate.

Carpatica a consemnat in primele noua luni venituri totale de 586,73 milioane de lei, cu 26,5% mai mari decat cele aferente perioadei similare din 2009, si cheltuieli de 702 milioane de lei, cu 53,3% mai mari.

Portofoliul de credite s-a diminuat de la 1,22 miliarde de lei la finele lunii septembrie 2009 la 984,35 milioane de lei la sfarsitul perioadei analizate, ca urmare a cresterii volumului provizioanelor de risc de credit.

Depozitele atrase de la clientela nebancara au crescut de la 1,86 miliarde de lei la 1,96 miliarde de lei.

Indicatorul de lichiditate calculat in conformitate cu cerintele bancii centrale a fost de 1,68.

Activele bilantiere ale bancii s-au redus, in principal, ca urmare a reducerii operatiunilor de tip REPO cu institutiile de credit si a scaderii soldului creditelor, se mai arata in comunicat.

Carpatica a inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie veniturile nete bancare de 155,17 milioane de lei, cu 30,4% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut.

Lichiditatea imediata a fost de 43,9%, comparativ cu 34,4% la finele anului trecut, iar solvabilitatea a fost de 11,36%, peste limita minima impusa de BNR, de 10%.

La finele lunii septembrie, banca detinea o retea formata din 172 sucursale si agentii, 233 de ATM-uri si 33 ASV-uri.

Pentru asigurarea unei rezistente mai bune la socurile macroeconomice si sistemice si sustinerea liniilor de afaceri, Carpatica are in derulare o majorare de capital de 63,5 milioane lei, perioada de subscriere urmand sa se incheie pe 25 decembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri