- Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii. In prezent, sistemul public de pensii nu este sustenabil si nici nu poate fi sustinut financiar.

- Mentinerea standardelor de viata ale pensionarilor in plata. Astfel, se are in vedere trecerea graduala la indexarea pensiilor cu rata inflatiei.

- Tratament corect pentru asiguratii actuali (viitorii pensionari). O varianta de schimbare este stabilirea pensiei potrivit contributiilor platite, functie de cresterea salariala.

- Reducerea pensionarilor anticipate. In acest moment exista multi pensionari sub varsta standard de pensionare fapt ce afecteaza atat veniturile cat si cheltuielile bugetului de asigurari sociale de stat.

- Implementarea unor criterii mai stricte pentru pensia de invaliditate. Avand in vedere ca numarul beneficiarilor de pensii de invaliditate este in crestere sunt necesare criterii mai stricte pentru acordarea pensiei de invaliditate.

- Simplificarea legislatiei referitoare la pensiile publice prin integrarea regimurilor speciale.

Citeste si:

- Cresterea varstelor de pensionare

La elaborarea noului sistem de pensii publice se are in vedere crearea unui sistem unic de pensii, echitabil pentru toti beneficiarii, valoarea pensiei fiind calculata in functie de contributia avuta de-a lungul carieri, a prezentat Radu Godeanu, consilierul ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank Romania si Asociatia Romana a Bancilor.

Sistemul public de pensii din Romania este vulnerabil din mai multe cauze. Andreea Paul Vass, consilierul personal al primului ministru Emil Boc, a prezentat aceste cauze intr-un comentariu publicat pe Wall-Street.ro.

- datoriile deja acumulate in fondul public de pensii de circa 2 miliarde euro in 2010 (1,7% din PIB),
- imbatranirea populatiei
- recesiunea economica prelungita
- inlocuirea sau diminuarea economiilor si investitiilor private cu contributiile publice de pensii.

Andreea Paul Vass a mai precizat ca daca sistemul actual de pensii ramane neschimbat, el se va secatui in circa 30 de ani, adica cu mult inaintea pensionarii celor care acum sunt studenti.