O familie de doua persoane, cu un venit de 660 de euro, fara alte datorii financiare, poate accesa in prezent un credit ipotecar de 52.210 euro, cu rambursare in 30 de ani, se arata intr-o analiza a Kiwi Finance.
Astfel, potrivit liderului pietei de brokeraj bancar din Romania, o familie de 2 persoane salariate, cu varsta cuprinsa intre 28 si 38 de ani, fara copii sau avand doar un copil, reprezinta profilul general al solicitantului de credit in 2010, indiferent de tipul produsului: nevoi personale cu ipoteca, credit imobiliar/ipotecar, credit Prima Casa sau credit nevoi personale.

De asemenea, profilul solicitantului de credit, nu are alte obligatii financiare, precum credite curente si credite pe care le refinanteaza.

In general, nivelul mediu al creditelor de nevoi personale cu ipoteca, acordate de Kiwi Finance, s-a situat in perioada de analiza la 32.451 de euro, la un venit net per familie de 2.600 de lei, in timp ce, valoarea medie a unui credit imobiliar si/sau ipotecar a fost de 55.802 de euro, la un venit net per familie de 3.800 de lei.

SURSA: Kiwi Finance

Pentru creditul Prima Casa, garantat de stat, nivelul mediu a fost de 46.263 de euro, la un venit net per familie de 2.700 de lei, iar creditul de nevoi personale nu a depasit 7.841 de euro, pentru 1.900 de lei venit mediu pe familie.

“Creditul prima casa si-a diminuat din importanta in portofoliu fata de anul trecut, insa la nivel de portofoliu avem o crestere a creditelor garantate, ceea ce se datoreaza ajustarii cerintelor bancare, in conditiile in care anul trecut ne-am confruntat cu o mare rigiditate in piata”, a spus Anca Bidian (foto), CEO al Kiwi Finance.

Totodata, pentru o locuinta in valoare de 69.613 de euro, avand un pret de 1.100 euro/mp si suprafata de 63 mp, o familie de 2 persoane, fara alte datorii si cu venituri lunare de 660 de euro avea posibilitatea, in luna august a acestui an, sa contracteze un credit pe 30 de ani, la un grad de indatorare de 50%, de maxim 52.210 euro, fara avans, se arata intr-un scenariu al Kiwi Finance. Adaugand avansul de 25%, respectiva familie poate achizitiona un imobil cu o suprafata medie de 63 mp cu 69.613 euro, la un pret de constructie de 1.100 euro/mp.

Proportiile se pastrau si in luna februarie a anului trecut, cand aceeasi familie ar fi putut accesa un credit de 43.400 euro si astfel achizitiona un imobil in valoare de 57.900 euro, in suprafata totala de 36 mp, in conditiile unui pret de constructie pe metrul patrat de 1.600 euro.

"Stabilitatea monetara si financiara si scaderea riscului de tara a favorizat cresterea expunerii bancilor in acest an, devenind mai active in piata. Pentru Kiwi Finance, valoarea portofoliului de credite este dubla in acest an fata de anul 2009, ajungand la 40 milioane de euro", a mai spus Anca Bidian.

Scenariul realizat de brokerul de credite arata o imbunatatire a situatiei fata de perioada anilor 2009 si 2008, cand pentru acelasi salariu si grad de indatorare, o familie avea posibilitatea sa obtina un credit destinat achizitie unei locuinte in conditii mai putin avantajoase, precum in tabelul de mai jos.

SURSA: Kiwi Finance

De asemenea, odata cu scaderea pretului solicitat la achizitia unei locuinte, in urma reducerii cererii pe piata rezidentiala, a scazut si dimensiunea perioadei de creditare, cu mai mult de jumatate fata de anii precedenti. Astfel, daca in anul 2009, la un credit de 48.000 de euro destinat achizitie unei locuinte de 64.000 de euro, perioada de creditare se derula pe parcursul a 35 de ani, in anul curent perioada media a rambursarii creditului a scazut la numai 12 ani.

SURSA: Kiwi Finance

„In 2010 oferta bancara pentru finantarea persoanelor fizice s-a situat la un nivel sustenabil si predictibil. Atat nivelul si stabilitatea dobanzilor, cat si caracteristicile produselor de creditare arata o oferta ajustata pe o piata a cererii inca redusa si puternic emotionala. Pe segmentul creditelor de achizitie, ajustarea preturilor pietei imobiliare a reglat derapajele din 2008 asigurand in prezent o convergenta mult mai echilibrata intre veniturile populatiei si preturile ofertei imobiliare” a mai adaugat Anca Bidian.

Compania Kiwi Finance a fost fondata in anul 2003 sub numele Gemini Capital Consult fiind prima companie de brokeraj bancar din Romania. In anul 2007, fondul de investitii Oresa Ventures devine actionar al Kiwi Finance in urma unei tranzactii in valoare de 3 milioane euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri