Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a acordat 30.500 de garantii prin programul Prima Casa de la lansarea acestuia si pana in prezent.

De asemenea, bancile au executat cinci garantii in cadrul programului in cazul persoanelor care nu si-au mai platit ratele la credit, a precizat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank Romania si Asociatia Romana a Bancilor.

Astfel, 30.500 de locuinte au fost tranzactionate prin programul Prima Casa de la mijlocul anului 2009 si pana in prezent.

Saramet a precizat ca valoarea totala a garantiilor acordate in cele doua faze ale programului - Prima Casa 1 si Prima Casa 2 - este de 1,25 miliarde euro.

"Prin programul Prima Casa, de la lansare si pana astazi, s-au acordat 30.500 de garantii. Valoarea totala a acestora este de 1,25 miliarde euro. In medie, 80-83% din valoarea creditelor sunt garantate, ceea ce inseamna ca valoarea creditelor se apropie, probabil, de 1,7 - 1,8 miliarde euro", a declarat presedintele Fondului de Garantare.

El a precizat ca valoarea medie a garantiei acordate prin programul Prima Casa este de 41.000 de euro.

Bancile au propus Ministerului de Finante anumite schimbari pentru programul Prima Casa, dar autoritatile nu le-au acceptat. Bancherii doreau cresterea plafonului de garantare acordat de stat cu 10-15% astfel incat valoarea creditelor acordate sa creasca la 100.000 - 120.000 de euro. "Puterea de cumparare a cetateanului nu s-a schimbat sau chiar e mai mica. Propunerea era in necorelare cu realitatea economica a cumparatorului", a spus Saramet.

"Garantiile se valorifica din ce in ce mai greu. Bancile au un portofoliu destul de larg de garantii in zona 90.000 - 120.000 de euro care nu se mai vand. Sigur ca acestea s-ar vinde mai usor daca am schimba conditiile (n.r. - daca plafonul de garantare prin programul Prima Casa s-ar majora cu 10 - 15%)", considera seful Fondului de Garantare.

Bancherii au mai pledat si pentru ca garantia statului sa acopere creditul numai in primii 15 ani ai contractului de credit, dupa care ipoteca pe casa sa fie transferata bancii. Presedintele FNGCIMM a precizat ca acest lucru nu este posibil din motive tehnice, iar statisticile arata ca riscurile cele mai mari la creditele imobiliare se manifesta doar in primii 7-8 ani, iar dupa 15 ani probabilitatea de producere a riscului este nesemnificativa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru Prima Casa