"Ultimul raport nu este unul critic la adresa Guvernului. Noi nu punem conditionalitati, ci recomandam din experienta noastra ce ar trebui facut", a spus directorul de tara al Bancii Mondiale (BM), intr-o discutie cu presa.

El a adaugat ca raportul a fost intocmit la cererea Guvernului si reprezinta un fel de audit, ca parte a intelegerii dintre Executiv si Banca Mondiala, acesta fiind motivul pentru care nu poate fi facut public.

Intrebat daca aceste recomandari vor reprezenta conditionalitati in discutiile pentru un nou acord, Rantrua a precizat ca este inca prematur sa dea un raspuns in acest sens, dar ca Banca Mondiala "ar fi foarte fericita" sa faca parte dintr-o noua intelegere cu FMI si Comisia Europeana.
"Inca nu sunt incluse direct (propunerile - n.r.). Unele dintre recomandari sunt importante; iar noi lucram indeaproape cu FMI si Comisia Europeana in discutiile noastre; probabil reforma in administratie va fi face parte din discutii", a mai spus Rantrua.

Gandul a relatat ca in ultimul raport Banca Mondiala desfiinteaza Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia.

Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate, cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.

Potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.

Citeste si:

Banca Mondiala propune, ca solutii, angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget, corelate cu prioritatile guvernului, Ministerul de Finante sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele, iar toate legile adopatate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat, sa contina si o analiza a acestui impact realizata de Finante.

Paralel, Consiliul Fiscal trebuie autorizat sa publice estimari separate asupra impactului fiscal al unor anumite legi, daca neutralitatea fiscala ar fi incalcata, iar ministerele trebuie sa justifice noile initiative de proiecte si sa vina cu solutii de cofinantare din economiile proprii.
Banca Mondiala mai recomanda evaluari periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite, precum si modernizarea serviciilor prin auto-matizare si informatizare si integrarea sistemului de contabilitate si raportare cu cel de plati.

In alt raport, privind agricultura, BM a constatat ca deficientele de management operational reprezinta principala problema a administratiei agricole si de dezvoltare rurala din Romania, mai severe decat orice restrictie de ordin bugetar.

BM semnaleaza totodata fragmentarea institutionala din agricultura romaneasca si compartimentalizarea activitatilor, complexitatea structurilor de management si calitatea slaba a delegarii si comunicarii.

Astfel, institutia recomanda comasarea Agentiei de Plati si Inverventii pentru Agricultura (APIA) si Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), proiect realizabil pana in anul 2014.