Compania Transelectrica, operatorul de transport din sistemul energetic, se va lista la Bursa de Valori Bucuresti abia anul viitor in luna mai, a anuntat ieri directorul general Stelian Gal. Compania va oferi un pachet de 10% din capitalul social, valoarea emisiunii fiind stabilita la 73 milioane lei noi, adica 7,3 milioane de actiuni, la o valoare nominala de zece lei noi. Desi era programata pentru anul in curs, listarea pe Bursa a fost amanata pentru 2006, deoarece procesul a necesitat un timp ceva mai indelungat pentru pregatirea si intelegerea tuturor aspectelor, au explicat ieri responsabilii companiei. Acestia au spus ca amanarea se datoreaza si reviziei regulamentului Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare.

Potrivit bilantului facut public ieri, Transelectrica incheie anul 2005 cu o cifra de afaceri preliminata de 1, 392 miliarde lei noi in crestere cu aproape 25% fata de anul precedent. Profitul brut preliminat este de 50 milioane lei noi, in scadere fata de anul trecut.

Oficialii companiei au explicat scaderea profitului brut, in conditiile unei cifre de afaceri mai mari, prin cheltuielile generate de deschiderea pietei de echilibrare. „Piata de echilibrare inaugurata anul acesta a indus niste costuri care nu au putut fi cuantificate anterior“, a declarat Maria Ionescu, directorul financiar al Transelectrica.

Operatorul national de transport va investi anul viitor circa 140 de milioane euro, o suma mult mai mare, fata de investitiile derulate anul acesta.