Romanii au efectuat in trimestrul al treilea plati prin POS la comerciantii din strainatate cu carduri emise in tara in valoare de 966 milioane de lei, cea mai mare suma inregistrata pana in prezent, iar retragerile de la ATM din afara tarii au urcat la 380 de milioane de lei, potrivit datelor BNR, citate de Mediafax.
Valoarea tranzactiilor la POS-urile din afara tarii este cu 25% mai mare fata de cea inregistrata la finele trimestrului anterior, cand au fost efectuate plati de 771 milioane de lei.

Retragerile de numerar de la bancomatele din strainatate utilizand carduri emise de bancile din Romania reprezinta, de asemenea, un nivel maxim istoric.

Pe de alta parte, suma tranzactiilor la comerciantii din tara, efectuate cu carduri emise in strainatate, a urcat la o valoare record, de 404 milioane de lei, cu 25% peste nivelul din trimestrul anterior.

O alta crestere semnificativa au inregistrat tranzactiile de retragere de numerar de la ATM-urile din tara cu carduri emise in afara tarii. In perioada iulie-septembrie, au fost inregistrate retrageri de numerar in cuantum de 821 milioane de lei, cu peste 50% fata de trimestrul anterior si cu 9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In perioada de vara, aceste valori sunt sustinute si de romanii care muncesc in strainatate si vin in vizita sau vacanta in Romania.

Si pe plan local s-a inregistrat un numar record de plati prin POS cu carduri emise in tara, cu o valoare de 3,29 miliarde de lei, cu 6% peste nivelul inregistrat in trimestrul anterior, in conditiile in care numarul de carduri emise a crescut cu doar 0,17%, respectiv 46.423.

Tranzactiile de depunere si retragere numerar s-au modificat nesemnificativ, in limita unui punct procentual, astfel ca valoarea sumelor retrase de la ATM se situa la 22,9 miliarde de lei, in timp ce depunerile erau in cuantum de 930 milioane de lei.

Numarul total de bancomate existente in tara era de 10.053 la finele lunii septembrie, cu 99 de automate de retragere mai mult decat la finele lunii iunie, in timp ce totalul POS-urilor era de 103.363, in crestere cu peste 2.000 de puncte de vanzare fata de jumatatea acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri