Bancile ar putea fi obligate, la cererea clientilor, sa propuna refinantarea sau reesalonarea creditelor contractate de persoanele al caror grad de indatorare a depasit nivelul validat de BNR ca urmare a cresterii costului imprumutului, potrivit unui amendament la OUG 50, aprobat de deputati.
"Prin cresterea nivelului costului creditului nu se poate depasi un grad maxim de indatorare a clientului, validat de BNR pentru fiecare institutie bancara. In caz contrar, la cererea clientului, in urma analizei documentelor justificative care sa ateste depasirea acestui prag, creditorul este obligat sa propuna clientului, in scris, refinantarea sau re-esalonarea creditului, fara alte costuri sau analize suplimentare", potrivit amendamentului introdus dupa alineatul (3) al articolului 35 al OUG 50 si aprobat de catre deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci.

Initial, amendamentul prevedea ca grad maxim de indatorare nivelul de 70%, acceptat de BNR la unele banci, dar deputatii au modificarea aceasta formulare, potrivit Mediafax.

In motivarea amendamentului se arata ca nu se poate accepta ca mai mult de 70% din venitul unei persoane sau al unei familii in cazul creditelor la care exista co-platitori sa reprezinte cheltuieli cu ratele de credit.

"In acest caz, o refinantare la costuri mai mici sau o re-esalonare este necesara", potrivit motivatiei.

Pe de alta parte, deputatii au aprobat mai multe amendamente la articolul 36 al OUG 50, care includ si stabilirea comisionului de analiza dosar si a celui unic in suma fixa, aceeasi suma fiind perceputa tuturor consumatorilor cu acelasi tip de credit in cadrul aceleiasi institutii financiare.

"Comisionul de administrare se percepe pentru monitorizarea/inregistrarea/efectuarea de operatiuni de catre creditor in scopul utilizarii/rambursarii creditului acordat consumatorului", prevede un alt amendament aprobat de deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci.

Deputatii au mai aprobat si inlocuirea, pentru creditele aflate in derulare, a comisionului de mentenanta/gestiune/monitorizare cu cel de administrare, daca se indeplinesc conditiile din definitia acestuia din urma.

Un alt amendament important aprobat de deputati se refera exprimarea modului de calculare a dobanzii la credite.

Astfel, litera (a) de la articolul 37 a fost avizat intr-o forma usor diferita, pentru ca textul initial permitea interpretari diferite.

"Dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumita perioada sau din rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul adauga o anumita marja, fixa pe toata perioada derularii contractului", potrivit formei aprobate a literei (a) de la articolul 37.

Totusi, deputatii au amanat clarificarea disputei privind modificarea marjei din contractele in derulare in momentul aplicarii OUG 50, prin aprobarea abrogarii literei (b) articolului 37, in conditiile in care bancile depusesera un amendament din care reiesea ca pot modifica marjele din contractele initiale pentru a-si mentine costurile.

"Marja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucru", prevede litera (b) a articolului 37 din OUG 50, care a fost abrogat de deputati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri