Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat, luni, o corectie de 3,5 la suta, in contextul unei evolutii descendente a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), brokerii apreciind ca investitorii isi marcheaza profiturile, in conditiile in care s-au inregistrat cresteri consistente ale pretului pentru acest emitent.

Ca si in cazul SIF-urilor, si la Rompetrol au fost inregistrate cresteri semnificative din iunie si investitorii vand pentru a plati un impozit de 1%. Cei care obtin profituri consistente chiar daca cumpara ulterior mai scump, platind un impozit mai redus, raman in castig. Ultima varianta a Codului Fiscal va intra in vigoare inainte de implinirea unui an, astfel ca nu vor plati impozit de 16%. Transferurile realizate cu cele 33,2 milioane de actiuni Rompetrol Rafinare au totalizat luni 3,7 milioane de lei. La nivelul saptamanii trecute, Rompetrol Rafinare Constanta s-a inscris in tendinta pietei, rafinaria pierzand pe o lichiditate mica 2,54%, inchiderea din sedinta de vineri fiind la 0,115 RON/actiune dupa ce in cursul saptamanii a fost atins un minim la 0,112 RON/actiune, stirea legata de achizitia Dyneff pierzandu-se in lipsa unor detalii mai concrete referitoare la tranzactii si la datele financiare ale companiei franceze care urmeaza a fi achizitionata de Rompetrol Olanda.


Segmentul petrolier a fost marcat de tranzactionarea drepturilor de preferinta SNP

Citeste si:

Si segmentul petrolier are ceva interesant de mentionat pentru aceasta saptamana. E vorba de drepturile de preferinta emise de Petrom SA (simbol SNPR01), lansate la tranzactionare in data de 14 decembrie, pana pe 23 decembrie, ultima zi bursiera a anului. Pentru achizitionarea a 1.000 de actiuni noi SNP, emise de societate pentru majorarea capitalului social, este nevoie de 85.470 de drepturi. Valoarea teoretica a unui drept este de 0,0045 RON, calculata in functie de ultimul pret din 13 decembrie si de numarul de actiuni emise de Petrom. La acest pret s-a si efectuat prima tranzactie cu drepturi, dupa care a urcat la un maxim de 0,0046 RON, in sedinta de joi. Vineri s-a plafonat intre 0,0042 si 0,0043 RON, la aceste preturi cei ce aleg sa subscrie actiuni noi SNP le vor avea la o valoare reala de circa 0,4600 RON/actiune. Este un pret bun pentru titlurile SNP, care in piata nu au coborat sub un minim de 0,4690 RON. Chiar au crescut la finalul sedintei de vineri si au inchis saptamana la 0,4770 lei (-2,9%). Asta dupa ce in sedinta de luni cursul atingea un maxim de 0,4950 RON.

Petrom scade ca pret si lichiditate

In sedinta de luni, Petrom a fost singura companie lichida de la bursa care a consemnat un avans la nivelul pretului, de 1,3%, la 48,3 bani pe actiune. O data cu debutul tranzactionarii drepturilor de preferinta la Petrom (SNP) compania a intrat pe un trend descendent, care s-a finalizat cu o tendinta de consolidare a palierului de 0,47 RON/titlu.
Nici drepturile de preferinta nu s-au tranzactionat la preturi foarte ridicate, acestea schimbandu-se chiar sub valoarea calculata matematic de 0,0045 RON/actiune. Petrom s-a depreciat pe o lichiditate redusa la bursa cu 2,85%, incheind saptamana cu un minus de 0,477 RON/actiune.