Piata romaneasca de leasing a scazut cu 27,6% in primele noua luni, la valoarea de 780,21 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in functie de valoarea bunurilor finantate, a declarat presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Bas Hoekstra.
In primele trei trimeste din 2010, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 716,36 milioane euro (92%) iar companiile neafiliate in valoare de 63,84 milioane euro (8%), astfel incat totalul contractelor semnate in aceasta perioada (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 780,20 milioane euro.

"Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 22,5% (175,53 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 13,8% (107,30 milioane euro) sectorul imobiliar 63,7% (497,36 milioane euro) sectorul transporturilor. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63,5% din total, urmat de sectorul companiilor captive, cu 22,8% si de sectorul companiilor independente cu 13,7%", a declarat Bas Hoekstra (foto), presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

In domeniul transporturilor, evolutia finantarilor in perioada septembrie 2009 - septembrie 2010 indica pastrarea unei ponderi constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 58%, vehiculele comerciale grele 25%, vehiculele comerciale usoare 16% din total iar alte tipuri de vehicule 1%.

In perioada septembrie 2009-2010 in cadrul finantarii echipamentelor este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in scadere de la 31% la 14% in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (10% echipamente agricole, 7% echipamente IT si Software, 6% industria alimentara, 6% echipamente destinate industriei metalurgice, 6% echipamente medicale) precum si alte sectoare.

Perioada de criza septembrie 2009 - septembrie 2010 indica tendinte noi in finantarea sectorului imobiliar din punctul de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 23% la 35% a finantarii spatiilor de birouri clasele A, B, C in timp ce finantarea categoriei retail outlet a crescut ca pondere de la 1% la 27%.

In contrast cu acestea, finantarea cladirilor industriale a scazut de la 27% la 22%, iar cele hoteliere de la 8% la 0%. O cauza a acestei evolutii o reprezinta finantarea in baza contractelor de „sale and lease back” ca solutii de obtinere a lichiditatilor necesare in perioada de criza de catre clientii contractelor de leasing financiar.

Scaderi reprezentative ale finantarii s-au inregistrat si in domeniul catogiei cladirilor rezidentiale si a terenurilor.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (92%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (2%).

Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de 3-4 ani (22%), urmata de peste 5 ani (21%), 2-3 ani (21%), 4-5 ani (20%), 1-2 ani (10%) si de 1 an (6%).

ALB reprezinta conform statisticilor ALB si BNR 91% din piata de leasing financiar si 63% din totalul pietei creditului de consum IFN din Romania.

ALB este membra in Consiliul Director al Federatiei Europeane a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si membra a Federatiei Creditului de Consum din Europa – Eurofinas.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri