Ieftin nu inseamna si competitiv, sustine Florian Libocor, economistul sef al BRD – Groupe Societe Generale. El a prezentat ca exemplu modelul Dacia, precizand ca daca producatorul de automobile ramanea la modelul de acum 20 de ani nu avea sanse sa devina competitiv.

“Am sa repet ceva foarte important pentru economie. A fi ieftin nu inseamna si a fi competitiv din niciun punct de vedere, nicio perspectiva. Daca Dacia continua sav anda modelul 1300 nu ar fi reusit niciodata sa devina competitiva”, a declarat Florian Libocor (foto), in cadrul unei conferinte organizate de Banca Nationala a Romaniei si Finmedia.

Economistul sef al BRD a mai precizat ca nu este posibila o ajustare bugetara realizata numai prin taieri de cheltuieli, ci este necesara si imbunatatirea procesului de colectare a impozitelor si taxelor.

“Corectia bugetului nu se poate face numai prin taierea cheltuielilor. Cheia pentru rezolvarea situatiei este o mai buna colectare chiar daca este o tinta mai greu de atins, chiar daca este imposibil in conceptia unora”, a spus Libocor.

El a mentionat ca evaziunea este peste tot si Romania se afla in prezent in cea mai grava situatie din 1990 pana acum, iar reformele nu trebuie sa mai intarzie.

Sistemul bancar ar putea sa acorde credite, desi riscurile sunt ridicate, insa nu exista cerere, a mai mentionat economistul BRD.

“Exista oferta, exista si un risc crescut, dar nu exista cerere, iar aceasta nu o sa fie repusa in functie cu taieri de cheltuieli si nici taieri de salarii”, a subliniat Libocor, mentionand ca, in prezent, creditele neperformante constituie principala problema a sistemului bancar din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Setari Cookie-uri