In Romania, a inceput derularea unor proiecte de studiu si consultanta pentru introducerea reglementarilor de “mortgage insurance”. Potrivit acestora, pe baza unei garantii si a unui cost suplimentar, finantarile ipotecare s-ar putea extinde pana la 90% din valoarea locuintei.

La ora actuala, avem doar trei sisteme de finantari ipotecare: creditul bancar, creditul de la o societate financiara si sistemul de economisire – creditare derulat de bancile pentru locuinte. Contextul international determina Romania sa adopte mai multe reglementari specifice pietei ipotecare. In alte state ale lumii, valoarea creditului ipotecar pentru anumite categorii de persoane se poate extinde pana la 85%-90% din valoarea imobilului achizitionat pe credit. Procedura prin care acest lucru devine posibil se numeste “mortgage insurance” si se bazeaza pe emiterea unei garantii a statului sau a unei companii private (in statele care au un istoric solid al pietei ipotecare) contra unui cost suplimentar pentru client.

“Anul viitor, vom sti daca este sau nu viabil pentru Romania ca finantarea ipotecara sa se extinda la 85%-90% din valoarea imobilului, pe baza unei garantii a statului.”
Carmen Retegan, presedinte Domenia Credit


Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22424&shift=1