Datoria externa a Romaniei, de aproape 90 de miliarde euro, nu a fost creata de banci, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, ci de romanii care s-au imprumutat de la banci pentru a-si cumpara masini si alte bunuri de consum.
La banca centrala se organizeaza dezbateri cu economisti ce cauta vinovati pentru inflatie, dar, mai nou, si pentru datoria externa a Romaniei. Am aflat recent de la Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, ca majorarea TVA a saltat semnificativ preturile, dar presiuni inflationiste vin, fara logica, si din partea preturilor la combustibili, iar presa pare ca este principalul vinovat pentru inrautatirea anticipatiilor.

Ultima intrebare la care se cauta raspunsuri, dar si vinovati este: "Cine a indatorat Romania?"

Guvernatorul BNR ne-a explicat, ieri, ca nu bancile s-au imprumutat ca sa indatoreze Romania, ci cei aproape 4 milioane de romani care au credite de consum.

"3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Raspunsul meu este transant: este clar ca decizia de indatorare a fost democratica. Numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred ca la intrebarea cine a indatorat Romania trebuie sa avem in vedere acest lucru. Bancile au fost intermediari, putem spune ca i-au ademenit, dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii", a declarat Mugur Isarescu.

Isarescu a precizat ca bancile comerciale au atras 22 de miliarde euro din strainatate si majoritatea sumelor au fost directionate catre activitatea de creditare.

"Bancile din Romania sunt vinovate, ca sa folosesc cuvantul tare, de 22 de miliarde euro din 90 de mililarde euro total datorie externa", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a mai precizat ca 4,5 milioane de persoane au luat credite in ultimii ani, mai exact jumatate din populatia activa.

Datoria externa a Romaniei, de aproape 90 de miliade de euro in prezent, a fost creata in mare parte de sectorul privat, sustine guvernatorul BNR. Isarescu a mai precizat ca din totalul datoriei externe de la 31 octombrie, de 89 de miliarde euro, 17,6 miliarde euro sunt imprumuturi pe termen scurt, iar 71,6 miliarde euro pe termen mediu si lung, aproximativ 40 de miliarde euro fiind imprumturi ale sectorului real.

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine, pe de alta parte, ca datoria externa privata a fost creata in special de banci.

"Bancile au fost ca o placa turnanta, au adus bani din strainatate si i-au dat la oameni care nu au stiut ce va veni, ca trebuie sa dea banii inapoi. Dar totul s-a indreptat spre consum si a tintuit Romania intr-un model economic din care nu poate iesi", a spus Serbanescu. El sustine ca in 2009, statul a fost nevoit sa se imprumute pentru a sustine cursul de schimb, dar si pentru a sustine bancile straine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri