Populatia va putea opta in ce mod se va rambursa un credit, respectiv dupa metoda ratelor egale calculate pana la maturitate sau a ratelor descrescatoare, ultima varianta reducand costul total al imprumutului, dar limitand suma atrasa in functie de gradul de indatorare.
"Rambursarea creditelor pe termen mediu si lung se poate face in doua moduri: prin rate egale (anuitati) si prin rate descrescatoare. Consumatorul are dreptul sa aleaga modalitatea prin care doreste sa ramburseze creditul", precizeaza noul alineat introdus la articolul 38 din OUG 50/2010, si votat de Comisia pentru buget, finante si banci.

Initiatorii au argumentat ca existe mai multe avantaje in cazul rambursarii prin rate descrescatoare, cum ar fi dobanda totala platita, mult mai mica decat in cazul rambursarii prin rate egale, fiind dat exemplu ca la un credit de 300.000 de euro, pe 30 ani, cu o dobanda de 5,95% pe an, diferenta este de 79.231 euro.

In motivatie se mai arata ca la rambursarile descrescatoare suma imprumutata are rata de scadere mai mare, intrucat capitalul imprumutat scade constant de la o luna la alta, clientii platesc mai putina dobanda in primii ani, iar in ultimii ani ai derularii creditului rata lunara mult mai mica decat in cazul rambursarii prin anuitati, ceea ce e in conformitate cu capacitatea de plata la varste mai inaintate.

Un argument in favoarea ratelor descrescatoare il reprezinta si intelegerea mai facila a graficului de rambursare de catre cosnumatorul fara educatie financiara.

"Desi metoda de rambursare prin rate descrescatoare prezinta avantaje multiple si semnificative in favoarea consumatorilor, acestora nu le este permisa (de catre creditori) rambursarea creditelor prin rate descrescatoare. Daca pe siteuri, teoretic, cateva banci inca mai prezinta posibilitatea de alegere a metodei prin care se poate rambursa creditul, in practica, nu se permite consumatorului sa-si manifeste optiunea. De-a-lungul timpului, foarte putine banci din Romania au permis alegerea metodei de rambursare de catre consumator. In ultimii ani, aceasta posibilitate de alegere a disparut. In prezent, bancile impun metoda de rambursare prin anuitati (rate egale)", se arata in materialul de sustinere a amendamentului.

Pe partea de dezavantaje este mentionat doar ca in primii ani rata este mai mare decat in varianta rambursarii in rate egale, ceea ce limiteaza capacitatea de indatorare a clientilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri